Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 12. 2013,
9.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Južni Sudan nafta vojna

Nedelja, 22. 12. 2013, 9.51

8 let

Ogrožena naftna polja v Južnem Sudanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Razmere v Južnem Sudanu se zaostrujejo. Uporniki trdijo, da so prevzeli nadzor nad glavnimi naftnimi polji v državi, ki so ključna za tamkajšnje gospodarstvo.

Obenem se krepijo mednarodni pozivi k ustavitvi nasilja. Kot je opozoril generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, so poslopja ZN v Južnem Sudanu preplavljena z ljudmi, ki iščejo zaščito.

"Zahtevam, da vsi voditelji prekinejo sovražnosti in nasilje nad civilisti V strahu pred nasiljem je v Južnem Sudanu na begu vse več ljudi, več kot 40 tisoč jih je že poiskalo zatočišče pri pripadnikih ZN, je ob obisku na Filipinih opozoril Ban. Dodal je, da so kapacitete ZN dosegle skrajne meje, zato skušajo zdaj svojo misijo v Južnem Sudanu okrepiti s pripadniki mirovnih misij iz drugih držav.

"Zahtevam, da vsi politični in vojaški voditelji ter poveljniki milic prekinejo sovražnosti in nasilje nad civilisti. Imajo odgovornost do ljudi Južnega Sudana, da končajo krizo in najdejo politična sredstva za rešitev razhajanj," je še dejal Ban.

Pred generalnim sekretarjem ZN je o vse hujši krizi v Južnem Sudanu spregovoril tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je posvaril pred nevarnostjo državnega udara. "Vsak poskus prevzeti oblast z uporabo vojaške sile bo vodil v končanje dolgotrajne podpore ZDA in mednarodne skupnosti," so sporočili iz Bele hiše. Obama je obenem južnosudanske voditelje opozoril, da so dolžni podpreti njihova prizadevanja za zaščito ameriških vojakov ter prebivalcev Jube in Bora.

Uporniške sile ogrožajo naftna polja V afriški državi se že teden dni nevarno stopnjuje nasilje med frakcijami, zvestimi predsedniku Salvi Kiiru in nekdanjemu podpredsedniku države Reiku Macharju, ki ga Kiir obtožuje poskusa državnega udara. Stopnjujejo se strahovi, da Južnemu Sudanu grozi državljanska vojna.

Strokovnjaki medtem opozarjajo, da uporniške sile ogrožajo naftna polja, ki so ključna za gospodarstvo Južnega Sudana. Če oblastem ne bo uspelo zaščititi naftnih polj, bi se lahko med drugim zgodilo vojaško posredovanje sosednjega starega sovražnika Sudana.

Ne spreglejte