Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
8.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Barack Obama govor muslimani

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 8.23

8 let

Obama posvaril pred sovraštvom do muslimanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsednik ZDA Barack Obama Američanom opisal potek vojne proti teroristom in pozval k enotnosti v spopadu z ideologijo peščice, ki islam izkorišča za širjenje smrti in sovraštva.

Obama je v svojem do zdaj šele tretjem televizijskem nagovoru – za te se predsedniki odločijo v primeru za nacijo pomembnih dogodkov – omenil napade v Parizu in sredin teroristični napad muslimanskega moža in žene, ki sta v kalifornijskem San Bernardinu pobila 14 ljudi. Dejal je, da so postali boljši pri preprečevanju napadov, kot so se zgodili 11. septembra 2001, zaradi česar so se teroristi obrnili k preprostejšim napadom, ki jih je težje predvideti in zaustaviti. Sovražna ideologija je zastrupila pamet ljudem, kot so bili napadalca na bostonski maraton in zdaj ta v San Bernardinu.

Obama je zagotovil, da bodo zmagali v vojni s teroristi, pri čemer pa se ne smejo vdati strahu, ker gre to na roke Islamski državi (IS). Teroriste bodo lovili, kjerkoli bo to treba, pomagali lokalnim enotam v Siriji in Iraku z ameriškimi posebnimi enotami in zračnimi napadi, prekinjali finančne tokove teroristov, sodelovali z zavezniškimi muslimanskimi državami in se trudili za politično rešitev konflikta v Siriji, kjer morajo vsi sprejeti, da je IS skupni sovražnik.

"IS ni islam, to so morilci" Obama je posvaril, da se Američani ne smejo spreti in iz tega narediti vojno ZDA z islamom, saj je tudi to nekaj, kar ustreza IS. "IS ni islam, to so morilci, kult smrti in le delček več kot milijarde muslimanov po svetu in v Ameriki. Večina žrtev teroristov je muslimanov. Če hočemo zmagati, moramo novačiti muslimanske skupnosti, ne pa jih odrivati s sumom in sovraštvom," je dejal Obama.

Predsednik ZDA ne zanika dejstva, da se je sovražna ideologija razširila med delom muslimanskih skupnosti, zato je vse muslimanske voditelje doma in po svetu pozval, naj sodelujejo v boju proti sovražni ideologiji IS, Al Kaide ali drugih skupin. "Če želimo poraziti terorizem, moramo privabiti muslimanske skupnosti, da postanejo naš najtesnejši zaveznik, ne pa jih odriniti s sumom in sovraštvom," je dejal Obama.

Ne spreglejte