Četrtek,
15. 1. 2009,
18.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 1. 2009, 18.23

8 let, 5 mesecev

Obama bo nadaljeval lov na Osamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama je napovedal, da bo v času svojega mandata nadaljeval z lovom na prvega moža mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna.

Obama je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo CBS poudaril, da sta Al Kaida in bin Laden za ameriško varnost še vedno "teroristična grožnja številka ena". "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da jim (teroristom) onemogočimo napade na ameriški narod," je poudaril Obama. Obama pozval k sveti vojni proti Izraelu S tem se je Obama tudi odzval na v sredo objavljeni zvočni posnetek, na katerem je bin Laden muslimane pozval k sveti vojni proti Izraelu. To je bil prvi posnetek bin Ladna po lanskem maju in prvi po začetku izraelske ofenzive na palestinsko gibanje Hamas na območju Gaze 27. decembra.

Obama obljubil, da bodo "ubili bin Ladna in zatrli Al Kaido" Obama je že v času predvolilne kampanje v začetku oktobra dejal, da bo v primeru izvolitve njegova administracija "ubila bin Ladna in zatrla Al Kaido". Prvi mož Al Kaide, ki naj bi bil odgovoren tudi za teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001, naj bi se trenutno skrival na odročnem goratem območju na meji med Afganistanom in Pakistanom.

Odhajajoči ameriški predsednik George Bush je sicer v času predsednikovanja za glavo bin Ladna razpisal 25 milijonov dolarjev nagrade. Poleg tega so bili prav napadi Al Kaide leta 2001 v ZDA glavni povod za ameriško invazijo na Afganistan, ki je stekla še istega leta.