Ponedeljek,
19. 1. 2009,
8.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 1. 2009, 8.13

8 let, 5 mesecev

Obama Američane opozoril, da ne bo enostavno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je na eni od številnih inavguracijskih slovesnosti povedal, da bo boj s številnimi izzivi, ki jih čakajo, težak in bo trajal mesece in leta.

Obenem je sicer sodržavljane spomnil, da je v ZDA vse mogoče. V prestolnici ZDA je na prostoru med spomenikoma Abrahamu Lincolnu in Georgeu Washingtonu v nedeljo ves dan potekala zabava na prostem pod geslom "Mi smo eno", ki sta se je na koncu udeležila tudi Obama z družino in bodoči podpredsednik ZDA Joseph Biden.

Obamov govor je bil vrhunec prireditve, na kateri so v živo nastopile glasbene zvezde, kot so Bruce Springsteen, Beyonce, skupina U2 in drugi. Veliki ekrani so prikazovali filme o Obami in druge navdihujoče zgodbe ter uspešno prestali preizkušnjo pred torkovo zaprisego Obame, ki naj bi jo v Washingtonu spremljalo več kot dva milijona ljudi.

Obama na slovesni maši v baptistični cerkvi Obama je pred tem v nedeljo skupaj z Bidenom položil venec pred grobnico neznanim junakom na pokopališču Arlington v Virginiji pred Washingtonom, kasneje pa se je udeležil še slovesne maše v eni od baptističnih cerkva v prestolnici, na kateri so imeli glavno vlogo otroci. Ti so govorili o Obami in borcu za državljanske pravice Martinu Luthru Kingu mlajšemu, v čast katerega je v ZDA danes državni praznik in dela prost dan.

Obama je v Washington sicer prispel v soboto zvečer z vlakom iz Philadelphije, Biden pa iz Willmingtona. Srečala sta se v Baltimorju in skupaj nadaljevala pot do prestolnice.

"V ZDA je vse mogoče" Obama je na slovesnosti pred Lincolnovim spomenikom ponovno dejal, da je v ZDA vse mogoče, in izrazil prepričanje, da bodo kljub velikim izzivom, ki so pred njimi, Američani ponovno vzdržali in jih premagali.

Američani realistični optimisti Zadnja javnomnenjska raziskava televizije CBS in časopisa New York Times sicer kaže, da so Američani realistični optimisti. Kar 79 odstotkov jih je optimističnih glede prihodnosti pod vodstvom Obame, obenem pa jih dve tretjini menita, da se bo kriza z recesijo nadaljevala še najmanj dve leti.

Bush le še z 22 odstotno podporo Anketa obenem ugotavlja, da ima odhajajoči predsednik ZDA George Bush danes v javnosti le še okrog 22 odstotkov podpore. Anketa televizije CNN medtem ugotavlja, da kar 84 odstotkov Američanov odobrava dosedanji potek Obamove tranzicije.