Nedelja,
6. 7. 2008,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 6. 7. 2008, 11.43

8 let

Ob paradi ponosa v Budimpešti nasilni izgredi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V spopadih med policijo in homofobnimi izgredniki, ki so izbruhnili ob sobotni paradi ponosa v Budimpešti, je bilo ranjenih deset ljudi. Policija je po izgredih aretirala 45 ljudi.

Parade ponosa v središču madžarske prestolnice se je udeležilo okoli 450 ljudi, na množico in policijo pa so nato med pohodom skrajneži začeli metati eksplozivna telesa, jajca, granitne kocke in steklenice. Policija je pri skupini šestih izgrednikov, ki so na udeležence parade ponose počakali v nenaseljenem stanovanju ob trasi shoda, zasegla kemikalije in molotovke.

Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI je bil tarča izgrednikov tudi liberalni poslanec Gabor Horn. Izgredniki so zadeli tudi policijsko vozilo, v katerem sta se vozila nekdanji podsekretar in prvi madžarski politik, ki je javno priznal svojo homoseksualnost, Gabor Szetey, ter evropska poslanka Katalin Levai. Izgredniki so poškodovali še tri medijska vozila.

V Madridu se je medtem parade ponosa v soboto udeležilo več sto tisoč ljudi, povedel pa jo je španski minister za enake možnosti Bibiano Aido. O izgredih iz španske prestolnice niso poročali.

31-letni minister Aido, ki se je pojavil na naslovnici zadnje izdaje španskega mesečnik, posvečenega homoseksualcem, Zero, je ob sobotnem shodu dejal, da "je to dan veselja, dan za zahtevo pravic ljudi in vseh državljanov". Parado v Madridu je sestavljajo tudi okoli 30 odprtih tovornjakov in avtobusov, med njimi dvonadstropni avtobus španskih socialistov premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera s sloganom "Gradimo enakopravnost".

Španija je tretja članica Evropske unije, ki je po Nizozemski in Belgiji, julija 2005 dopustila poroke med istospolnimi partnerji, zakon, ki ureja to področje, pa je legaliziral tudi posvojitve s strani gejev in lezbijk. Zapatero je na predvečer shoda na kongresu svoje stranke zagovarjal ta ukrep. Kot je dejal, ta dopušča "zasebno srečo in dostojanstvo v javnosti". Je pa tovrstna zakonodaja v Španiji razjezila rimskokatoliško cerkev in del opozicijske Ljudske stranke.