Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2013,
7.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Češka volitve

Sobota, 26. 1. 2013, 7.31

8 let, 5 mesecev

Novi češki predsednik je Miloš Zeman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na Češkem se je sklenil drugi krog prvih neposrednih predsedniških volitev. Prvi neuradni rezultati kažejo na zmago Miloša Zemana.

Po poročanju BBC-ja naj bi Zeman prejel 55 odstotkov glasov, njegov nasprotnik Karel Schwarzenberg pa 45 odstotkov glasov. Schwarzenberg je že kmalu potem, ko je postalo jasno, da ne more prehiteti Zemana, priznal poraz, čestital tekmecu in izrazil upanje, da bo Zeman predsednik vseh Čehov. Izrazil je tudi upanje, da bo boljši predsednik, kot je bil odhajajoči Vaclav Klaus. Zeman: Ne bom predsednik mafije botrov Zeman pa je v prvi izjavi obljubil, da bo predsednik "spodnjih desetih milijonov državljanov". Češka ima sicer kakih 10,5 milijona prebivalcev. "Ne bom predsednik mafije botrov, ki so paraziti naše družbe in nam pijejo kri iz naših teles," je dejal. Volilno kampanjo je ponazoril z nogometno tekmo oz. derbijem med praškima Sparto in Slavio. "Zdaj pa prihaja igra za reprezentanco Češke," je dejal in hkrati napovedal, da ga bo njegova prva pot v tujino vodila na Slovaško. Položaj bo prevzel 8. marca. V drugem krogu volitev je bila sicer udeležba 59,1-odstotna in s tem za približno dve odstotni točki nižja kot v prvem krogu, ki je potekal pred dvema tednoma. Podatki razkrivajo še, da je na primer v Pragi zmagal Schwarzenberg, medtem ko so vse ostale regije glasovale za Zemana.

Raziskovalci javnega mnenja so bili pripravljeni na to, da bo izid tesen, kljub temu so pripisovali levičarskemu Zemanu manjšo prednost. V prvem krogu 11. in 12. januarja je Zeman prejel 24,22 odstotka glasov, Schwarzenberg pa 23,40 odstotka.

Za razliko od sedanjega evroskeptičnega predsednika Klausa, ki mu mandat poteče 7. marca, sta tako Zeman kot Schwarzenberg proevropsko usmerjena. Klaus po dveh predsedniških mandatih ni mogel več kandidirati.

Čehi so imeli tokrat prvič v zgodovini možnost neposredno voliti predsednika države. Doslej so ga namreč vedno izbirali člani spodnjega in zgornjega doma parlamenta, v skladu z lansko spremembo ustave pa je ta pravica prešla na volivce.

Ne spreglejte