Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 2. 2015,
11.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lampedusa begunci nesreča nesreča

Sreda, 11. 2. 2015, 11.14

7 let, 12 mesecev

Nova tragedija: Pred Lampeduso utonilo več kot 200 beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V zadnji drami z begunci pred italijanskim otokom Lampedusa najverjetneje umrlo več kot 200 ljudi. Tragedijo je preživelo devet beguncev.

Proti Italiji so potovali trije gumenjaki z begunci. Na enem jih je že v začetku tedna umrlo 29, na drugih dveh čolnih je bilo več kot 210 beguncev.

"Od teh jih je preživelo le devet," je pojasnila tiskovna predstavnica Agencije ZN za begunce (UNHCR) Carlotte Sami, ki se v izjavi sklicuje na podatke preživelih. "Devet jih je bilo rešenih po štirih dnevih na morju. Preostale 203 je pogoltnilo morje."

Gre za "grozljivo in ogromno tragedijo", je še dejala Samijeva.

Simbol za trpljenje beguncev Južnoitalijanski otok Lampedusa je po dveh ladijskih nesrečah z več kot 350 mrtvimi oktobra 2013 postal simbol za trpljenje beguncev pri poskusih prečkanja Sredozemskega morja.

Italija je sicer zatem vzpostavila reševalno operacijo Mare Nostrum, v okviru katere je v naslednjih mesecih na varno prispelo več tisoč beguncev s Sredozemskega morja.

Operacija se je preteklo leto končala, nadomestila pa jo je misija Triton, ki jo vodi agencija EU za nadzor zunanjih meja Frontex.

Današnja tragedija prebežnikov v Sredozemlju je sprožila številne odzive, na Evropsko unijo pa se je vsul plaz kritik. "Še ena tragedija priseljencev v Sredozemlju, ki bi jo lahko preprečili. EU potrebuje učinkovito iskaje in reševanje. Triton ni ustrezen," je na družbenem omrežju Twitter zapisal komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope Nils Muižnieks.

"Kazanje s prstom nas ne bo nikamor pripeljalo" Nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) pa je članice EU obtožila, da "tiščijo glave v pesek". "Gre za preprosto enačbo - ker se število ljudi, ki se odpravijo na nevarno pot čez morje, povečuje, virov za iskanje reševanje pa je vse manj, bo umrlo vse več ljudi," je poudaril predstavnik AI John Dalhuisen.

V Bruslju se medtem branijo pred kritikami. "Kazanje s prstom nas ne bo nikamor pripeljalo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Natasha Bertaud in poudarila, da bi morale države članice in Evropska komisija pri soočanju s tem izzivom sodelovati. Države članice in Evropski parlament je ob tem pozvala, naj zagotovijo več denarja za Frontex, saj ta ne more polno delovati z le 90 milijoni evrov letno.

Ne spreglejte