Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2011,
12.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nevihta

Torek, 9. 8. 2011, 12.32

8 let

Nova ostra izmenjava besed med Hrvaško in Srbijo glede Nevihte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Govor hrvaške premierke Jadranke Kosor ob obletnici operacije Nevihta, v katerem je izpostavila vlogo v Haagu obsojenih hrvaških generalov, je naletel na ostro obsodbo tudi v Srbiji.

Poveličevanje vojnih zločincev je za neodgovorno označil srbski predsednik Boris Tadić. Hrvaška vlada pa vztraja na svojem stališču. Pozdravila vojne veterane in generale Kosorjeva je v petek, na hrvaški dan zmage in domovinske hvaležnosti ter dan hrvaških veteranov v spomin na operacijo Nevihta leta 1995 na osrednji državni slovesnosti v Kninu poudarila, da "brez Nevihte in brez poveljnikov, ki so jo vodili, danes ne bi bili tu in ne bi imeli česa slaviti". Ob tem je pozdravila vojne veterane in generale, še posebej pa Anteja Gotovino in Mladena Markača. Že kmalu se je zaradi izjave znašla pod plazom kritik opozicije, hrvaških Srbov, njene besede pa je "najostreje obsodil" tudi Tadić.

Kot je poudaril, "nobena predvolilna kampanja in boji za oblast ne smejo imeti za cilj poveličevanja tistih, ki so zagrešili vojne zločine". To je zelo neodgovorna politika, so zapisali na spletni strani srbskega predsednika.

"Izjava ne prispeva k razvoju dobrososedskih odnosov" Kot je še dodal Tadić, izjava Kosorjeve ne prispeva k razvoju dobrososedskih odnosov med državama, ki poskušata sodelovanje dvigniti na višjo raven, potem ko so ju zaznamovali težki spopadi v 90. letih minulega stoletja.

"Legitimna in upravičena operacija" Kosorjeva je že v nedeljo zavrnila kritiko z besedami, da bi bilo nevarno, če se ne bi odzvala na pretekle pozive srbskega predsednika, naj se Nevihte ne proslavlja. Iz urada hrvaške vlade so nato v odzivu na Tadićevo kritiko sporočili, da je bila Nevihta "legitimna in upravičena operacija, s katero so premagali agresorsko politiko Slobodana Miloševića".

"Zmaga nad tiranom je tudi našim sosedom odprla pot v demokracijo," so še zapisali na spletni strani in dodali, da se bo hrvaška vlada še naprej zavzemala za dobrososedske odnose, ki temeljijo na načelih svobode in demokracije in odklanjanju "vsakršne oblike rehabilitacije in relativizacije Miloševićeve agresorske politike".

Ne spreglejte