Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
15.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nemčija volitve

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 15.38

8 let

Nova nemška vlada šele januarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pogajanja krščanskih demokratov (CDU) in socialdemokratov (SPD) o oblikovanju nove nemške vlade se bodo uradno začela v petek, Merklova pa ne izključuje niti pogajanj z Zelenimi.

Pogajanja med zmagovalci parlamentarnih volitev CDU kanclerke Angele Merkel in drugouvrščenimi SPD se bodo začela potem, ko so zadnji na mini kongresu stranke sklenili, da dopuščajo možnost velike rdeče-črne koalicije in da bo o morebitni koalicijski pogodbi odločalo vseh 470 tisoč članov stranke. Predsednik SPD Sigmar Gabriel je dejal, da se v primeru neuspeha pogajanj o veliki koaliciji njegova stranka ne boji odhoda v opozicijo ali celo predčasnih volitev.

Pogajanja med programsko in ideološko nasprotnima strankama bodo trda in dolgotrajna. Generalna sekretarka SPD Andrea Nahgles je menila, da bi lahko koalicijski pogovori trajali vse do januarja. "Brez dvoma bo to trajalo dolgo, končalo pa se bo najverjetneje z oblikovanjem vlade decembra ali januarja," je izjavila. Pogajanja se (uradno) še niso začela, a se v nemških medijih že pojavljajo prva imena morebitnih ministrov.

"CDU ne bo zvišal davkov" Eden od najtrših orehov bo verjetno vprašanje povišanja davkov. Vodja poslanske skupine CDU Völker Kauder je zatrdil, da bo CDU držala predvolilno obljubo in ne bo privolila v zvišanje davkov. Poudaril je, da je to tudi stališče Merklove, čeprav je bilo prejšnji teden iz vrst stranke mogoče slišati (posamezne) glasove, da so se v stranki o tem pripravljeni pogajati. Med drugim ideje o zvišanju ni povsem zavrnil niti finančni minister Wolfgan Schäuble. Nasprotno od CDU se je SPD v predvolilni kampanji zavzemala za povišanje davkov, s katerim bi financirali javne izdatke.

Pogajanja z Zelenimi kot pritisk na SPD? V Nemčiji so veliko koalicijo nazadnje imeli med letoma 2005 in 2009, a SPD z njo nima najboljših izkušenj, saj je na volitvah doživela velik upad podpore. Če bi bila pogajanja o veliki koaliciji neuspešna, se lahko Merklova, ki ji je do absolutne večine zmanjkalo le pet glasov, a je ostala brez dosedanjih koalicijskih partnerjev liberalcev in je zato prisiljena iskati druge, obrne tudi k Zelenim. Pogajanj z njimi Merklova ni izključila, vendar datuma niso določili. Nemčija črno-zeleno obarvane koalicije še ni imela in tudi tokrat ta ni najbolj verjetna. Generalni sekretar CDU Hermann Gröhe je zanikal, da bi bili načrtovani pogovori z Zelenimi zgolj izvrševanje pritiska na SPD.

Mandat do imenovanja naslednika Čas sicer pri oblikovanju koalicije ne igra večje vloge. Najpozneje 30 dni po volitvah se oblikuje prvi parlament, ki pa mu ni treba takoj izvoliti novega (ali starega) kanclerja, tako da bo Merklova v vsakem primeru še naprej opravljala funkcijo kanclerke. Po volitvah 18. septembra 2005 so Merklovo za kanclerko izvolili šele 22. novembra, do tedaj pa je funkcijo še vedno opravljal Gerhard Schröder. Mandat Merklovi se izteče šele s prvo sejo novega parlamenta. V skladu s temeljnim zakonom morajo kanclerji na zahtevo predsednika države opravljati svojo dolžnost do imenovanja svojega naslednika.

Ne spreglejte