SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov poskus reševanja v ledu ujete ladje

3

termometer

 | Foto:
Na poti proti vzhodu Antarktike je avstralsko plovilo, ki naj bi priskočilo na pomoč znanstveni ekspediciji, od torka ujeti v objemu ledu. Dozdajšnje poskuse reševanja je preprečila ledena odeja.

Na ujeti ruski ladji Akademik Šokalski je 47 znanstvenikov, turistov in članov posadke. Ladja je sledila poti, po kateri je pred stoletjem potoval raziskovalec Douglas Mawson. Na ladji, ki je od božičnega večera ujeta okoli 1.500 pomorskih milj južno od tasmanske prestolnice Hobart, je za zdaj dovolj hrane, znanstveniki pa nadaljujejo svoje raziskave.

Dozdajšnja poskusa kitajskega in francoskega ledolomilca, da bi ladjo z znanstveniki rešila iz ledenega objema, sta se končala neuspešno. Avstralska ladja Aurora Australis naj bi do ujete ladje prišla okoli poldneva. Ledolomilka lahko lomi led, debel do 1,6 metra, kar bi bilo lahko dovolj za lomljenje sicer okoli tri metre debelega ledu okoli ujete ladje, saj so se temperature nekoliko dvignile in načele led.

Če tretji poskus reševanja ne bo uspešen, bodo potnike najverjetneje rešili s pomočjo helikopterjev na kitajski ledolomilki Snežni zmaj, ki se je ladji Šokalski približala na 11 pomorskih milj, preden se je morala vrniti na odprto morje.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin