Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
21.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Turčija protesti

Torek, 30. 7. 2013, 21.33

8 let

Nosečnice ne smejo v javnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izjava islamskega teologa v Turčiji, da nosečnice ne smejo v javnost, je izzvala proteste nosečih Turkinj.

V intervjuju za turško televizijo TRT je pravnik in islamski teolog Omer Tugrul Inancer dejal, da naj ženske, ki so visoko noseče, ostanejo doma. "Ni prav, da se kažejo v javnosti, to ni ne estetsko ne moralno. Po sedmem mesecu nosečnosti naj hišo zapustijo le zvečer v avtomobilu, z možem za volanom," je dodal. Meni namreč, da je razglašanje nosečnosti v nasprotju z islamsko družbo.

Urad za verska vprašanja v Turčiji je nasprotoval takim izjavam, češ da je materinstvo dar, ki se ga ni treba sramovati, a je veliki mufti dodal, da se morajo noseče ženske v javnosti primerno obleči, da ne razkazujejo velikega nosečniškega trebuha.

Ogorčene Turkinje so takoj organizirale proteste. "To je moje telo. To je moja odločitev!" je bilo napisano na transparentih protestnic na istanbulskih in izmirskih ulicah. Večinoma so bile protestnice nosečnice, pridružili pa so se jim tudi moški, ki so v znak solidarnosti pod majicami nosili napihnjene balone. Poleg tega so nosečnice na Facebooku in Twitterju množično objavljale fotografije svojih trebuhov.

Vsaka naj bi imela tri otroke Protestnice so zahtevale tudi večje spoštovanje žensk. "Aktualna oblast že deset let ukinja pravice žensk in nas želi strpati nazaj za ograde dvorišč," je bila razburjena 57-letna aktivistka Beyhan Guengoer: "Vtikajo se v naše zasebno življenje in nas želijo spremeniti v stroj za rojevanje. Erdogan je dejal, da mora vsaka Turkinja roditi najmanj tri otroke. Nezaslišano. Ustvariti hoče družbo, ki bo skladna z islamskimi dogmami."

Ženske so protestirale tudi pred zgradbo televizije TRT. "Zdi se, da sem svobodna, ker lahko nosim kratka krila, toda v resnici iz vseh strani pritiskajo name, da se moram poročiti," je dejala ena izmed protestnic, 32-letna Guenes Akcay, članica Stranke za prihodnost. Trdi, da vsem ženskam, ki so stare več kot 30 let, nenehno govorijo, da se morajo poročiti in imeti otroke: "To mi govorijo mama, sosed, prijatelj, celo šef in zdaj še vlada. Kot da lahko obstajam le kot žena in mati."

Resnica je, da je turška družba tako heterogena, da bi težko govorili o enotni definiciji vloge ženske v družbi. Na podeželju so ženske, ki živijo v skladu s tradicijo, v mestih so ženske, ki so izobražene in moderne.

Za ruto, proti splavu Karin Ronge, ki že 18 let spremlja položaj žensk v Turčiji v organizaciji Women for Women's Human Rights, meni, da so nekateri ukrepi, ki jih je sprejel premier Erdogan, za tradicionalna okolja celo dobri. "Težko bi trdili, da je ta vlada vse spremenila v negativnem smislu. Verne ženske so se na primer desetletja borile za pravico, da bi v javnih službah nosile naglavne rute, kar jim je omogočila šele ta vlada. Če se zaradi tega, ker ni smela z ruto na fakulteto, ženska ni šolala, je to zdaj napredek," je za DW dejala Karin Ronge.

Kot je dejala aktivistka, so nekatera stališča turškega premierja v nasprotju z že pridobljenimi pravicami žensk v Turčiji. Pri tem je mislila predvsem na izjave o splavu, ki bi ga premier najraje prepovedal. "Trenutno sicer zakonsko splav še ni prepovedan, toda zelo je povečan pritisk na žensko, ki želi splaviti. Vse več je namreč zdravnikov, ki zaradi vere ne želijo opraviti splava," je opisala položaj.

Posebna težava turških žensk je tudi nasilje v družini. V državi ni organizirana mreža podpornih organizacij za ženske, ki so bile izpostavljene nasilju, zato se večina še vedno zateče na policijo, ki jih v večini primerov pošlje nazaj domov. "Državne institucije bi morale bolj delovati na tem področju," je še opozorila.

Ne spreglejte