Nedelja,
7. 9. 2008,
10.50

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 7. 9. 2008, 10.50

8 let, 6 mesecev

Nikolić potrdil, da je odstopil zaradi sporazuma z EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Sedaj že nekdanji namestnik vodje opozicijske Srbske radikalne stranke Tomislav Nikolić se je za odstop odločil po tem, ko je "dobil naročilo", da morajo poslanci SRS glasovati proti sporazumu z EU.

"Res je, da sem ponudil odstop zato, ker sem ravnal po načelih - eno je morala, drugo je spoštovanje besede," je v soboto zvečer povedal Nikolić. Kot je pojasnil, je bilo v organih stranke namreč že dogovorjeno, da bodo njeni poslanci glasovali za ratifikacijo sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z Evropsko unijo.

Poslanci SRS naj bi za omenjeni sporazum glasovali pod pogojem, da srbska vlada sprejme amandma k zakonu o ratifikaciji, v katerem se bo zavezala, da bo stabilizacijsko-pridružitveni sporazum interpretirala tako, da bo Kosovo neodtujljiv del Srbije. Ta amandma je vlada v Beogradu minuli teden tudi sprejela.

Kot je poudaril Nikolić, je on osebno v srbski skupščini večkrat zagovarjal to stališče radikalcev in obljubljal podporo sporazumu, če bo sprejet omenjeni amandma. Še v četrtek je Nikolić na zasedanju skupščine zatrdil, da bodo poslanci njegove stranke glasovali za sporazum, nato pa je zvečer dobil drugačen ukaz.

Tadić pozval k oblikovanju nacionalnega konsenza

Proevropski srbski predsednik in vodja vladajoče Demokratske stranke (DS) Boris Tadić je medtem v luči Nikolićevega odstopa pozval k oblikovanju nacionalnega konsenza glede približevanja Srbije EU. "Če bomo oblikovali nacionalni konsenz ... bomo naredili korak naprej v odnosu na tradicionalno politiko v Srbiji, presegli bomo tradicionalne delitve in dosegli enotnost o glavnih strateških ciljih," je na seji svoje stranke v soboto poudaril Tadić.

S tem bi Srbija po njegovem poslala močno sporočilo ne le domači, ampak tudi evropski javnosti, da se je odločila iti po poti evropskih integracij. Kot je še poudaril Tadić, bo odločitev o članstvu v EU zgodovinska in je nikoli nihče ne bo mogel postaviti pod vprašaj.