Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
5. 7. 2019,
8.23

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

17

Natisni članek

Zrče zabava Pag Hrvaška droga

Petek, 5. 7. 2019, 8.23

5 let

Nevarne ampule preplavile Novaljo na Hrvaškem

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

17

Zrče | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na videz nenevarna droga je preplavila mesto Novalja na Pagu, ki je znano po najboljših zabavah na bližnji plaži Zrče. Mladi množično uživajo smejalni plin iz ampul, ki pa lahko povzroči celo infarkt in komo.

Komunalna služba v Novalji ima te dni polne roke dela, saj so mesto preplavile odvržene ampule didušikovega oksida. Gre za tako imenovan smejalni plin oziroma anestetik, ki ga mladi množično uživajo na zabavah, poroča hrvaški Jutarnji list. V manjših dozah ima omamen učinek, v večjih pa deluje kot anestetik.

Župan Novalje Ante Dabo je zaskrbljen in zahteva prepoved uporabe tega plina. Po besedah Maria Bertine, ki je v mestu odgovorna za zagotavljanje varnosti, ne gre za tako nedolžno drogo, saj lahko že po prvem zaužitju povzroči komo, infarkt, možgansko kap in druge zaplete.

Oblasti v Novalji zato ministrstvu za zdravje predlagajo, da omenjene ampule uvrsti med prepovedane droge in prepove njihovo uporabo, še piše Jutarnji list.

Na najbolj priljubljeni hrvaški plaži v Zrčah mladi sicer pogosto posežejo po drogah, kot so amfetamini, sintetične droge, marihuana, kokain …

Ne spreglejte