SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemško sodišče proti molitvi v šoli

1

termometer

 | Foto:
Nemško upravno sodišče je razsodilo, da dijak muslimanske veroizpovedi ene od gimnazij v Berlinu ne more opravljati verskih obredov, saj s tem moti red v šoli.

Sodišče je s tem zavrnilo tožbo 18-letnega dijaka turškega porekla in končalo več kot dve leti trajajoči spor. Ob tem je opozorilo, da gre za posamičen primer, ki zadeva omenjeno šolo. Sodišče v Leipzigu je med drugim razsodilo, da mora dijak sprejeti omejitve svoje verske svobode, saj z opravljanjem molitve moti mir v šoli, pri čemer pa se lahko posamezna šola odloči drugače, če se s tem ne krši miru v šoli.

To bi lahko vodilo do konfliktov v šoli Sodišče je namreč upoštevalo posebno situacijo na gimnaziji Diesterweg v berlinskem predelu Wedding. Tamkajšnji dijaki pripadajo petim različnim svetovnim religijam. Ker bi to lahko vodilo do konfliktov, se je vodstvo šole odločilo prepovedati opravljanje molitev v šoli. Načeloma pa mora država zaradi načela svobode veroizpovedi dovoliti opravljanje verskih ritualov v šoli, je dejal sodnik Werner Neumann.

Osem muslimanskih dijakov je med odmorom molilo na tleh hodnika Na omenjeni šoli je osem muslimanskih dijakov med odmorom pred očmi sošolcev na tleh hodnika molilo, obrnjenih proti Meki. Vodstvo šole je to prepovedalo, nakar se je 18-letni Yunus M. odločil za tožbo pred sodiščem. Dijak je trdil, da je čas molitve odvisen od tega, kdaj Sonce vzide in zaide, zato pozimi nima druge možnosti, kot da opoldne moli v šoli.

Upravno sodišče v Berlinu mu je sprva pritrdilo, medtem ko je višje upravno sodišče Berlin-Brandenburg presodilo, da šola sme prepovedati molitev. Tej razsodbi je pritrdilo sedaj tudi zvezno upravno sodišče v Leipzigu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin