Torek,
13. 1. 2009,
11.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 1. 2009, 11.04

8 let, 5 mesecev

Nemški državniki pozivajo k svetu brez jedrskega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Štirje nemški državniki so ZDA, Rusijo, Evropo in Kitajsko pozvali, naj si skupaj prizadevajo za svet brez jedrskega orožja.

Predvsem ZDA in Rusija bi morali nadaljevati s prizadevanji za zmanjšanje števila jedrskih konic, so zapisali v pobudi, ki jo je prejšnji teden objavil nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ključna beseda je "sodelovanje" Ključna beseda našega stoletja je sodelovanje, so v pozivu zapisali nekdanji kancler Helmut Schmidt, nekdanji predsednik Richard von Weizsäcker, nekdanji zunanji minister Hans-Dietrich Genscher in zunanjepolitični strokovnjak nemških socialdemokratov (SPD) Egon Bahr. "Nobenega globalnega problema ni mogoče rešiti s konfrontacijo ali z uporabo vojaške sile: niti okoljskih groženj ali klimatskih sprememb niti povečevanja energetskih potreb zaradi povečanega števila prebivalstva ali svetovne finančne krize," so opozorili in podprli podobno pobudo Henryja Kissingerja, Georgea Schultza, Williama Perryja in Sama Nuna iz leta 2007.

Podprli so vizijo sveta brez jedrske grožnje, kot sta se že v Reykjaviku konec 80. let prejšnjega stoletja dogovorila bivši ameriški predsednik Ronald Reagan in sovjetski voditelj Mihail Gorbačov in ki bi jo bilo potrebno oživiti. ZDA in Rusija bi morali obnoviti pogajanja za drastično zmanjšanje jedrskih konic, to pa bi bila spodbuda tudi za ostale države, ki imajo jedrsko orožje. Okrepiti bi bilo potrebno pomen Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT), ZDA pa bi morale ratificirati Sporazum o prepovedi jedrskih poskusov. Prav tako bi morali uničiti vse jedrske rakete kratkega dosega, predlagajo pobudniki.

Proti ameriškim načrtom izgradnje protiraketnega ščita Posredno so se izrekli tudi proti ameriškim načrtom izgradnje protiraketnega ščita, saj naj bi to ogrožalo obstoj sporazuma o prepovedi obrambe pred balističnimi raketami (ABM), ki bi jo bilo potrebno okrepiti. Zavzeli pa so se tudi, da bi bilo potrebno vesolje uporabljati zgolj za miroljubne namene.

Pozvali so, da bi bilo potrebno slediti razmišljanju, da je potrebno preseči hladnovojno razmišljanje, za kar se je v Berlinu zavzel tudi novi ameriški predsednik Barack Obama. "Taki pogledi so povezani z nekdanjo predstavo o varnosti od Vancouvra do Vladivostoka," so zapisali Schmidt, Weizsäcker, Genscher in Bahr ter opozorili, da tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev zdaj poziva k oblikovanju nove vseevropske varnostne strukture. "Priporočamo, da se ta možnost resno preuči. Varnost in stabilnost na severnem delu poloble je možna le s trdnim in zavezujočim sodelovanjem med Ameriko, Rusijo, Evropo in Kitajsko," so med drugim še zapisali v svoji pobudi.