Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2015,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nemčija begunci

Sreda, 20. 5. 2015, 14.27

8 let

Nemški Abu Ghraib

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemški zvezni policisti begunce silili jesti svinjino.

"Kako sem ga 'raztural', Afganistanca, s prepovedjo prihoda v državo. Prste sem mu zabil v nos in se je začel dušiti. Kako je bilo smešno! In z lisicami na nogah sem ga vlekel po postaji. To je bilo lepo," je v SMS-u lani marca nemški policist postaje v Hannovru zapisal svojim kolegom. Njegova žrtev je bil 19-letni afganistanski begunec, ki so ga zadržali, ker ni imel potnega lista.

Novinarji nemške televizije NDR so odkrili, da to ni bil edini primer izživljanja policistov nad begunci. Pol leta pozneje so begunca iz Maroka silili, da je s tal jedel svinjino. Tudi v tem primeru se je policist v sporočilih hvalil prijateljem: "Cvilil je kot pujs," je zapisal na WhatsApp, dogajanje pa je tudi fotografiral.

Izživljanje v begunskih centrih Nevladna organizacija Pro Asyl je že nekaj časa opozarjala na nasilje nad priprtimi begunci, a dejanj nikoli niso mogli dokazati. To sicer ni prvi primer izživljanja policije ali varnostnikov nad begunci. Lani jeseni so odkrili sistematično izživljanje nad begunci v azilnem centru v kraju Burbach.

Tožilstvo raziskuje več kot 40 primerov mučenja in poniževanja beguncev. Tudi v tem primeru so varnostniki objavljali fotografije poniževanja. Od tedaj veljajo nova pravila preverjanja varnostnikov v begunskih centrih, ki so zdaj podvrženi podobnim testom kot varnostniki na letališčih, prepovedali pa so tudi, da bi varovanje opravljala zasebna varnostna podjetja.

Zvezna policija skrbi za varnosti meje Odkritje izživljanja policije je za nemško javnost šokantno. Dogajanje v Hannovru opisujejo kot nemški Abu Ghraib. Vsi policisti, ki so sodelovali v dogajanju, so suspendirani, tožilstvo je začelo kazenski postopek. Najbolj pa trpi ugled nemške zvezne policije, ki je bila ustanovljena šele leta 2005, njenih 40 tisoč pripadnikov pa večinoma skrbi za nadzor meje in varnost v železniškem prometu.

Prav tako skrbijo za varnost v primeru velikih protestov ali pomembnih državnih obiskov, v njeni sestavi pa je tudi enota specialne policije, ki skrbi za boj proti terorizmu.

Ne spreglejte