Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nemčija vojska nabor

Petek, 17. 5. 2013, 12.35

8 let

Nemška vojska za 21. stoletje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bundeswehr se pripravlja na najtemeljitejšo reformo v svoji zgodovini. Novi izzivi, kot sta mednarodni terorizem in sodelovanje, zahtevajo manjšo, fleksibilnejšo strukturo.

Čas je prišel, da Nemčija spremeni svojo vojsko, pravi poročilo nemškega obrambnega ministrstva. Reformni proces je trajal dve leti. Vojska se je sprva preoblikovala iz naborniškega v profesionalni sistem, zdaj pa je čas, da se spoprime tako z novimi vojaškimi grožnjami kot tudi demografskimi in finančnimi spremembami, piše DW.

Julija leta 2011 so se Nemci dokončno odpovedali predpisani vojaški obveznosti in ustanovili popolnoma profesionalno vojsko. Dve leti po tem so na nemškem obrambnem ministrstvu zadovoljni z dozdajšnjimi dosežki. Še vedno veliko ljudi predčasno zapusti vojsko, natančneje vsak peti vojak. Vendar minimalna zahteva pet tisočih prostovoljcev ni bila nikdar ogrožena. Trenutno je v nemški vojski okoli deset tisoč moških in žensk, ki prostovoljno služijo 23-mesečni vojaški rok.

Privlačnejši delodajalec Demografski primanjkljaj bi se lahko razodel v prihodnjih letih. V Nemčiji namreč opažajo vse nižjo rodnost, zaradi česar bo pridobivanje novih prostovoljcev težje. Po besedah obrambnega ministra bo morala nemška vojska postati privlačnejši delodajalec. "Nikdar ne bomo tako dobri kot nekateri, vendar se moramo ves čas izboljševati," meni minister Thomas de Maiziere. Prostor za izboljšave vidi na primer pri prijaznosti do družin – v tem trenutku se gradi kar pet novih vrtcev za potrebe vojske.

Reforme sicer potekajo po načrtih. Zožujejo se strukture, da se zadosti potrebam manjše profesionalne vojske. V prihodnje Bundeswehr ne bo zaposloval več kot 240 tisoč vojakov in civilistov. To pomeni, da se bo moralo zmanjšati tako število vojakov kot število vojaških poslopij. Obrambni minister krčenje opravičuje z novimi zadolžitvami nemške vojske. "Bundeswehr bo v prihodnosti vse pogosteje deloval na kriznih območjih po vsem svetu," pojasnjuje de Maiziere. Nemške sile so trenutno tudi na Afriškem rogu, kjer se bojujejo proti somalijskim piratom.

Zagotavljanje varnosti in stabilnosti Vojska v prihodnje ne bo več sodelovala v sporih med državami, temveč bo njena vloga zagotavljanje varnosti in stabilnosti. Ravno zaradi tega je treba spet premisliti tudi vojaške investicije. Velika vojaška oprema, kot so tanki in letala, bo manj potrebna, po drugi strani pa se polje vojaške odgovornosti širi tudi na področje interneta. Vojske posameznih držav ne bodo več posamezne ločene enote, temveč bo več poudarka na učinkovitem sodelovanju in mednarodnem partnerstvu.

Ne spreglejte