Četrtek,
15. 1. 2009,
13.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 1. 2009, 13.48

8 let, 5 mesecev

Nemci z vse manj zgodovinske odgovornosti do Izraela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nemci okoli 65 let po holokavstu čutijo vse manj zgodovinske odgovornosti do Izraela, kažejo izsledki javnomnenjske raziskave, ki je bila v sredo objavljena v nemškem tedniku Stern.

Nobene zgodovinske odgovornosti do judovske države tako ne čuti več 60 odstotkov vprašanih, med mladimi pa je ta delež celo 70-odstoten. Le tretjina jih še čuti dolžnost do zavezništva z Izraelom Nekaj več kot tretjina (35 odstotkov) od 1000 sodelujočih v raziskavi jih še vedno čuti izjemno dolžnost do zavezništva z Izraelom, vendar pa jih obenem 13 odstotkov pravico judovske države do obstoja postavlja pod vprašaj.

Manfred Güllner, direktor javnomnenjskega instituta Forsa, ki je raziskavo izvedel, je poudaril, da gre za "nevaren razvoj javnega mnenja", če mladi Nemci menijo, da morajo potegniti črto pod nacistično preteklost in da niso dolžni čutiti nobene zgodovinske pokore.

Raziskava je bila sicer izvedena pred tednom dni oz. 13. dan izraelske vojaške ofenzive v Gazi.

Krivdo za ofenzivo valijo na gibanje Hamas Zanimivo je, da 30 odstotkov anketirancev večji del krivde za trenutno prelivanje krvi vali na palestinsko gibanje Hamas, 35 odstotkov na obe strani in le 13 odstotkov zgolj na Izrael. Istočasno pa jih 49 odstotkov meni, da je Izrael agresivna država, 59 odstotkov jih je mnenja, da Izrael deluje brez obzira do arabskih sosed, 30 odstotkov pa jih je prepričanih, da izraelska vlada spoštuje človekove pravice.

Izrael je lani proslavil 60. obletnico ustanovitve države. Izraelska država je nastala 14. maja 1948, ko je David Ben Gurion le nekaj ur pred iztekom britanskega mandata nad Palestino razglasil njeno ustanovitev. Ustanovitev Izraela je temeljila na odločitvi Združenih narodov iz leta 1947 o delitvi Palestine na dve državi: judovsko in arabsko.