Ponedeljek,
19. 1. 2009,
10.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 1. 2009, 10.13

8 let, 5 mesecev

Nekdanji tajvanski predsednik trdi, da je nedolžen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji tajvanski predsednik Chen Shui-bian je danes na predhodnem zaslišanju v zvezi z obtožbami o korupciji zatrdil, da je nedolžen.

Chen in člani njegove družine so obtoženi, da so prejemali podkupnine in poneverjali proračunska sredstva. 58-letnega Chena, ki je bil aretiran novembra lani, so na sodišče pripeljali vklenjenega v lisice ob strogih varnostnih ukrepih. "Nisem kriv," je zatrdil na sodišču. "Raje bi umrl, kot da bi rekel, da sem prejemal podkupnine," je dodal Chen. Priznal, da je žena v tujino nakazala 20 milijonov dolarjev Nekdanji predsednik je sicer priznal, da je njegova žena Wu Shu-chen nakazala 20 milijonov dolarjev v tujino, vendar naj bi šlo za denar iz preteklih predvolilnih kampanj, to pa naj bi naredila brez njegove vednosti. Priznal je tudi, da je kot predsednik izpolnjeval lažne obrazce za stroške, vendar naj bi bila sredstva porabljena za "tajne diplomatske misije".

Chen je obtožen poneverbe, jemanja podkupnin in pranja denarja, če bo spoznan za krivega, pa mu grozi dosmrtna zaporna kazen. Po poročanju tajvanskih medijev si tožilstvo želi obtožnico razširiti še na zlorabo položaja in izsiljevanje. Datum začetka sojenja še ni določen.

Odločen zagovornik neodvisnosti od Kitajske Chen je bil kot predsednik odločen zagovornik neodvisnosti od Kitajske, ki ima otok s 23 milijoni prebivalcev še vedno za del svojega ozemlja, in trdi, da je žrtev "lova na čarovnice" sedanje prokitajske vlade, ki je oblast prevzela za njim.