SiolNET. Novice Svet
8,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Strelski pohod v Münchnu

Nekdanji šef vojaških obveščevalcev: Nemški varnostni sistem ni pripravljen na takšno obliko terorizma

8,05

termometer

Anton Peinkiher
Foto: Klemen Korenjak

Včerajšnji strelski pohod v Münchnu je izvedel posamezni terorist, ki ni bil povezan z večjo teroristično celico, kažejo prvi izsledki preiskave. " Pričakovati je, da bo takšnih napadov vse več. V drugi fazi morda še bolje organiziranih," je prepričan nekdanji šef vojaške obveščevalne službe Anton Peinkiher.

Že drugič ta teden se je zgodil napad na prebivalce Nemčije. Po ponedeljkovem napadu mladoletnega begunca iz Afganistana, ki je z nožem in sekiro na vlaku ranil pet ljudi, je bila včerajšnja bilanca bolj tragična. V strelskem pohodu v münchenskem nakupovalnem središču je pod streli mladega Nemca iranskih korenin umrlo devet ljudi.

"Dogodek me ne preseneča, temveč dokazuje, da nemški varnostni sistem ni pripravljen na takšno obliko terorizma. Na posnetkih se namreč jasno vidi, da si pol ure dejansko nihče ni upal pristopiti do terorista in da je bilo policiste bolj strah kot civiliste," pojasnjuje Anton Peinkiher, nekdanji vodja obveščevalnega in analitičnega oddelka v varnostni službi obrambnega ministrstva.

Peinkiher meni, da nov tragičen napad dokazuje, da nemški varnostni sistem ni pripravljen na takšno obliko terorizma. Peinkiher meni, da nov tragičen napad dokazuje, da nemški varnostni sistem ni pripravljen na takšno obliko terorizma. Foto: Reuters

Z varnostnega vidika je zanj nesprejemljivo, da v tako velikem nakupovalnem središču ne premorejo varnostnega sistema, ki bi lahko odreagiral v nekaj minutah in terorista onesposobil.

ZDA slabijo svojega največjega konkurenta

"Grozljivo dejanje vidim kot odraz konflikta med Zahodno in muslimansko civilizacijo, ki se zaostruje po zaslugi ZDA. Evropa je namreč zaradi agresivne ameriške politike prisiljena, da prek zveze Nato sodeluje v invaziji na bližnji in srednji vzhod, čeprav te želje nima. Evropa je talec Nata, ki je še vedno okupirana z ameriško vojsko. Zdaj, ko gospodarstvo ZDA stopica na mestu, gospodarsko, kulturno in civilizacijsko slabi svojega največjega konkurenta. To je za Evropo in Slovenijo slabo," je prepričan Peinkiher, ki meni, da gre za prakso zarote širših razmer v cilju destabilizacije Nemčije in celotne Evrope.

Zadnji teroristični napadi dokazujejo, da gre za državljane Evrope in ne pripadnike begunskih skupin, ki so v zadnjih letih prebežali v Evropo.

"Ti so pod strogim nadzorom, zato težje organizirajo podobne napad. Dosti lažje je storilcem, ki so že del zahodnega okolja. Pričakovati je, da bo takšnih napadov vse več. V drugi fazi morda še bolje organiziranih," še napoveduje Peinkiher.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 47
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin