Petek,
19. 12. 2008,
19.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 12. 2008, 19.00

8 let, 5 mesecev

Nato in Rusija bosta obnovila zamrznjene odnose

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer in ruski veleposlanik pri Natu Dmitrij Rogozin sta se dogovorila, da bo sredi januarja potekalo neformalno srečanje Sveta Nato-Rusija.

S srečanjem bosta strani obnovili medsebojne stike, potem ko je Nato septembra zaradi gruzijsko-ruskega konflikta zamrznil odnose z Rusijo na vseh ravneh. "Najtežje je storiti prvi korak" Rogozin je srečanje označil kot prvi korak k normalizaciji odnosov med Natom in Rusijo. "Najtežje je storiti prvi korak. Smo povsem na začetku težke poti pri objavljanju medsebojnega zaupanja," je po kosilu z generalnim sekretarjem Nata še dejal Rogozin.

Ruske vojaške ladje na obisku na Kubi Medtem je na Kubo pripotovala flota ruskih vojaških ladij. Gre za prvi tovrstni obisk po koncu hladne vojne. Flota, na čelu katere je rušilec Admiral Čabanenko, je v Havano vplula v okviru turneje po Latinski Ameriki, med katero je že obiskala Venezuelo in Nikaragvo ter prvič po drugi svetovni vojni prečkala Panamski prekop.

Ameriški predstavniki so sicer navedli, da v premikih ruskih vojaških ladij ne vidijo grožnje, da pa bodo razmere pozorno spremljali.