Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kartel Mehika

Torek, 16. 7. 2013, 7.53

8 let

Nasprotnike žive kuhal v sodih za nafto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mehiške oblasti so dosegle pomembno zmago v boju proti mamilom. Na severu države so ujele vodjo mamilarskega kartela Zetas, Miguela Angela Trevina Moralesa, znanega po svoji brutalnosti.

Aretacija pomeni pomembno zmago za novega mehiškega predsednika Enriqueja Peno Nieta, ki je ob prihodu na položaj obljubil, da bo spremenil vodenje vojne proti mamilom v smeri večje zaščite nedolžnih življenj. V ZDA je to povzročilo zaskrbljenost, da bodo karteli lahko nekaznovano nadaljevali svoje zalaganje nenasitnega ameriškega trga. Poleg vlade pa slavi tudi konkurenčni kartel Sinaloa, s katerim je kartel Zetas vpleten v vojno.

Trevina Moralesa, znanega kot Z-40, so ujeli na obrobju mesta Nuevo Laredo blizu meje z ZDA, kjer je začel svojo kriminalno kariero pri kartelu Los Tejas, pozneje pa pri Zalivskem kartelu, s katerim je leta 2006 osvojil Nuevo Laredo. Znotraj tega kartela se je pridružil skupini nekdanjih pripadnikov policijskih in vojaških posebnih enot Mehike.

Mučenja, umori, kuhanje v nafti ... Vodenje kartela Zetas je prevzel oktobra 2012 po smrti prejšnjega voditelja Heriberta Lazcana, med drugim pa je bil znan po tem, da je svoje nasprotnike žive kuhal v sodih za nafto. Med drugim mu pripisujejo mučenje in umor 72 srednjeameriških priseljencev v San Fernandu ter sodelovanje pri masakru skoraj 200 priseljencev leto pozneje. Na položaju ga bo najverjetneje nasledil mlajši brat Omar Trevino Morales.

Leta 2008 se je Zetas ločil od Zalivskega kartela in se začel boriti za ozemlje in nadzor nad trgovino z mamili, ugrabitvami, izsiljevanjem, trgovino z ljudmi in pobijanjem. Mehika ima veliko kartelov, ki vzbujajo strah med prebivalstvom, vendar pa je Zetas med najokrutnejšimi. Za njim ostajajo trupla, obešena z mostov in cestnih svetilk, priljubljeno sredstvo pobijanja pa je tudi sekanje glav.

ZDA so za Trevinom Moralesom razpisale nagrado v višini pet milijonov dolarjev. Z njegovo aretacijo se je okrepil položaj najbolj iskanega človeka v Mehiki, vodjo kartela Sinaloa Joaquina " El Chapa" Guzmana, ki vodi vojno proti vladi in konkurenci iz skrivališča nekje v Mehiki.

Ne spreglejte