Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2013,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kardinal papež Vatikan

Četrtek, 7. 3. 2013, 14.42

8 let

Naslednik Benedikta XVI. kardinal Scola?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Med kandidati za naslednjega papeža se vse pogosteje omenja milanskega nadškofa Angela Scolo, ki naj bi bil za preostale kardinale zanimiv predvsem zato, ker ne velja za "velikega reformatorja".

Angelo Scola je bil rojen leta 1941, teologijo je študiral v Milanu in Friburgu, v duhovnika pa je bil posvečen leta 1970. Po smrti papeža Janeza Pavla II. leta 2005 je bil prav Scola eden glavnih kandidatov, da zasede mesto papeža, na konklavih pa so na koncu izbrali Josepha Razingerja.

Preden je postal milanski nadškof, je devet let služboval kot nadškof Benetk. Kar pet papežev v zadnjih 100 letih je prišlo iz milanske ali beneške nadškofije. Pred letom dni je postal zastopnik Kongregacije za vzhodne cerkve, kar pomeni, da je sam velik privrženec ekumenizma.

Sam velja za gorečega zagovornika vloge Cerkve v središču človeške družbe, večkrat pa je že izrazil mnenje, da Cerkev premalo uspešno predstavi in argumentira svoje sporočilo glede zadev, kot je na primer zakonska zveza. Izvolitev Scole bi najverjetneje zelo razveselila predvsem italijanske vernike, ki si na čelu cerkve po Nemcu in Poljaku spet želijo videti svojega rojaka.

Kardinali želijo izvedeti več o ozadju afere VatiLeaks V Vatikanu pa se kardinali, poleg izbire novega papeža, ukvarjajo tudi z afero Vatileaks. Kardinali so že prvi dan zasedanja izrazili željo, da bi izvedeli več o ozadju afere VatiLeaks, ki se nanaša na uhajanje zaupnih papeških dokumentov ter razkriva boje za oblast in korupcijo v vatikanski hierarhiji. V zadevi je bil obsojen papežev majordom Paolo Gabriele, ki ga je Benedikt XVI. nato pomilostil.

"A papežev majordom ni edini krt v Vatikanu. Še veliko več jih je, več kot 20, vsi so povezani s Svetim sedežem," je za časnik La Repubblica dejal neimenovani vir. Gabriele je ob izbruhu afere preiskovalnemu novinarju Gianluigiju Nuzziju povedal, da mu je pri tihotapljenju dokumentov pomagalo kakih 20 ljudi. Med sojenjem je nato to zanikal in trdil, da je deloval sam. Neimenovani vir je potrdil tudi obstoj t.i. gejevskega lobija, katerega člani so celo nekateri kardinali in škofi.

"Po odpovedi pontifikatu Benedikta XVI. in pred začetkom konklava je zadeva VatiLeaks še vedno relevantna. In čas je, da spet spregovorimo," je dejal omenjeni vir. Benedikt XVI. je preiskavo o zadevi VatiLeaks zaupal trem kardinalom, njihovo poročilo je tajno, čeprav La Repubblica trdi, da je bila o njem obveščena in da je vsebina tako huda, da se je papež odločil, da se umakne.

Ne spreglejte