Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 2. 2019,
14.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

Kanada napad obtožba

Sobota, 9. 2. 2019, 14.26

5 let, 2 meseca

Napadalcu na mošejo v Quebecu dosmrtna ječa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Kanada, policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Napadalca Alexandra Bissonnetta, ki je v strelskem napadu na mošejo v predmestju kanadskega mesta Quebec januarja 2017 ubil šest ljudi, so v Kanadi v petek obsodili na dosmrtno ječo. Kot poročanje kanadskim medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa, bo lahko 29-letnik za pogojni izpust prvič zaprosil čez 40 let.

Sodnik quebeškega sodišča Francois Huot je v sodbi izpostavil, da bodo smrtonosna storilčeva dejanja za vedno s krvjo zapisana v zgodovino tega mesta, te province in te države.

Sodnik je sicer zavrnil zahtevo tožilstvo po obsodbi na šest zaporednih dosmrtnih zapornih kaznih, ki bi storilcu onemogočile prošnjo za pogojni izpust vsaj 150 let. To bi bilo po njegovi oceni kruta in neobičajno dolga obsodba za kanadsko zakonodajo, saj daleč presega pričakovano življenjsko dobo obsojenca.

Ubil jih je zato, ker so bili durgačnega mnenja

Izpostavil pa je njegovo sovraštvo do muslimanskih priseljencev in dejal, da je šest rojakov ubil samo zato, ker so bili drugačni od njega. Ob izreku kazni je v petek na sodišču izpostavil, da je "s svojim sovraštvom in rasizmom uničil njihova življenja, svojega in svojih staršev".

Takratni študent Bissonnette je, kot je še dejal sodnik, podlegel nacionalistični in suprematistični ideologiji ter izvedel pokol, s katerim je želel spodkopati temeljne vrednote družbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bissonnette je sicer po poročanju dpa marca lani spremenil svojo izjavo in se izrekel za krivega po vseh 12 točkah obtožnice, ki ga bremenijo šestih umorov in šestih poskusov umora.

Streljal vsevprek

V mošeji je bilo v času napada okoli 50 vernikov, ki so se po molitvi pogovarjali. Streljal je vsevprek in ubil šest moških, starih od 39 do 60 let. Vsi so imeli dvojno državljanstvo, potem ko so se v minulih letih priselili v Kanado - dva sta bil Alžirca, dva Gvinejca, en Maročan ter en Tunizijec. Ranil je 19 ljudi, od tega pet huje. Eden med njimi je sedaj invalid.

Prijeli so ga kakih 20 kilometrov od kraja napada, potem ko je poklical policijo in povedal, da se je pripravljen predati. V njegovem avtomobilu so našli več kosov strelnega orožja.

Ne spreglejte