Nedelja,
1. 12. 2013,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 12. 2013, 10.04

8 let

Na Tajskem nove žrtve političnega nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V tajski prestolnici Bangkok pri varovanju vladnih poslopij pred protivladnimi protestniki policiji pomaga vojska. Protesti se stopnjujejo, politično nasilje pa je zahtevalo najmanj dve življenji.

Policija je proti več tisoč protestnikom, ki so skušali vdreti na sedež policije v mestu, in protestnikom, ki so skušali prodreti čez barikade pred sedežem vlade, uporabila vodne topove in solzivec.

Deset vladnih poslopij oziroma kompleksov v prestolnici varuje več kot 21 tisoč policistov in tisoč vojakov. Policijske oblasti so sporočile, da so se za namestitev vojske odločile, da bi zagotovile varnost ključnih krajev, vključno z letališči, vendar vojaki "nimajo orožja in jim je bilo naročeno, naj ne uporabijo sile". Vlada je sicer obljubila, da proti protestnikom ne bo uporabila sile.

Odločilen dan za protestnike V soboto so se spopadli protestniki in podporniki vlade blizu športnega stadiona v mestu, kjer se je zbralo 60 tisoč podpornikov vlade. Po podatkih policije sta umrli najmanj dve osebi, več je ranjenih. Po podatkih zdravniških virov je bilo ranjenih 45 ljudi. Smrtni žrtvi sta bili ubiti s strelnim orožjem v še neznanih okoliščinah.

Provladni protestniki so se razšli na poziv svojih voditeljev, ki želijo s tem zmanjšati napetosti. Vodje protivladnih protestnikov so današnji dan označili za odločilnega. Želijo namreč zasesti poslopja vlade in več ministrstev, da bi v ponedeljek dosegli prisilno ustavitev dela vlade. Njihova prizadevanja za zasedbo poslopij sicer potekajo od 24. novembra na demonstracijah, ki se jih je udeležilo že več kot 100 tisoč ljudi.

Protestniki imenovali ljudski svet Protivladni protestniki, med katerimi je največ privržencev monarhije, prebivalcev juga države in pripadnikov srednjega razreda, zahtevajo odstop premierke Yingluck Shinawatra, mlajše sestre nekdanjega premierja Thaksina, ki po njihovem mnenju dejansko vodi vlado.

Zahtevajo, da vlado zamenja neizvoljeni ljudski svet, ki so ga v soboto že imenovali. V njem je 37 moških, med katerimi so tudi poslovneži in profesorji, vodi pa ga eden od voditeljev protestnikov Suthep Thaugsuban.