Ponedeljek,
1. 10. 2012,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 12.13

8 let

Na shodu je več kot sto tisoč ljudi podprlo Chavezovega nasprotnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Več kot sto tisoč Venezuelcev je na včerajšnjem shodu v prestolnici podprlo predsedniškega kandidata Henriqueja Caprilesa, ki je zahteval podrobno preiskavo smrti treh opozicijskih aktivistov.

Včeraj se je več kot sto tisoč Venezuelcev zbralo v prestolnici Caracas, kjer so izkazali podporo Henriqueju Caprilesu. Ta si želi predsedniško vstopnico kupiti z ostro kritiko neizpolnjenih obljub zdajšnjega predsednika Huga Chaveza, hkrati pa je zahteval pravico za tri opozicijske aktiviste, ki so umrli v nasilju, ki je preteklo soboto spremljalo zborovanje opozicije v Chavezovi rojstni zvezni državi.

Trem umrlim aktivistom se je poklonil tudi Hugo Chavez, ki je v govoru v mestu Cabimas povedal: "Ne soočamo se z nasiljem, ampak z glasovanjem, idejami in mirom, zato se izogibajmo provokacijam." Venezuelski minister je že sporočil, da so odgovorne za uboj aktivistov že aretirali.

Chavez naklonjen Obami Chavez, ki se tako kot ameriški predsednik Barack Obama poteguje za ponovno izvolitev za predsednika države, je včeraj poskrbel za presenečenje, saj je med intervjujem za venezuelsko državno televizijo izkazal svojo podporo Obami. "Upam, da to ne bo škodilo Obami, vendar če bi bil Američan, bi zagotovo volil Obamo," je Chavez povedal o človeku, ki ga večkrat kritizira kot hvali.

Chavez se sicer poteguje že za šesti mandat, njegove načrte pa lahko prekriža priljubljeni vodja opozicije Henrique Capriles. Obama se bo novembra potegoval za svoj drugi mandat. "Obama je dober človek … Prepričan sem, da bi tudi Obama glasoval zame, če bi živel v Barloventu ali Caracasu," je za državno televizijo razkril za zdaj še aktualni venezuelski predsednik.

Prej Obamo žalil, zdaj ga hvali Chavezove izjave so še toliko bolj presenetljive, saj je v 14 letih, odkar je na položaju predsednika, vedno našel kakšno slabo besedo za Washington. Tako je nekdanjega predsednika Georgea W. Busha oklical za pijanca in hudiča. Čeprav so se odnosi med Venezuelo in ZDA malenkost izboljšali po tem, ko je Belo hišo zavzel Obama, tudi zanj ni skrival slabih besed. O Obami je dejal, da je razočaral svet in da je sramota vseh Afričanov.