Nedelja,
24. 5. 2015,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Poljska volitve predsednik Andrzej Duda

Nedelja, 24. 5. 2015, 10.33

8 let

Na Poljskem volijo predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Poljskem poteka drugi krog predsedniških volitev, v katerem se obeta tesen boj za predsedniški stolček med zdajšnjim predsednikom Bronislawom Komorowskim ter Andrzejem Dudo.

Kmalu po zaprtju volišč ob 21. uri bodo objavili izide vzporednega glasovanja. Dopoldne je bila volilna udeležba majhna, volitev se je udeležilo 17,4 odstotka volivcev, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila osrednja volilna komisija.

Komorowski z rahlo prednostjo Glede na izsledke javnomnenjske raziskave instituta Millward Brown, objavljene v ponedeljek, bi Komorowskega podprlo 47 odstotkov volivcev, Dudo pa 44. Raziskava neodvisnega varšavskega inštituta CBOS je medtem v četrtek pokazala, da bi za Dudo glasovalo 48 odstotkov vprašanih, za Komorowskega pa 44.

V prvem krogu 10. maja so Poljaki neprijetno presenetili Komorowskega iz Državljanske platforme (PO), ki je računal na gladko zmago, a je s 33,8 odstotka glasov pristal na drugem mestu za kandidatom stranke Zakon in pravičnost (PiS) Dudo, ki ga je podprlo 34,8 odstotka volivcev.

Boj za volilce priljubljenega rokerja Pred drugim krogom sta zato oba kandidata skušala prepričati volivce, ki so v prvem krogu volitev ostali doma, ter tiste, ki so volili priljubljenega rokerja in političnega novinca Pawla Kukiza. Ta je osvojil 20,8 odstotka glasov in velja za največje presenečenje prvega kroga.

Zaostreila sta predvolilno kampanjo Komorowski in Duda sta pred drugim krogom precej zaostrila predvolilno kampanjo. Zdajšnji predsednik je po ocenah nekaterih medijev prav z medlo predvolilno kampanjo, v kateri je podcenjeval tekmece, zapravil zmago v prvem krogu.

Analitiki poudarjajo, da so predsedniške volitve najpomembnejši preizkus razpoloženja poljskih volivcev pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami.