Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 12. 2011,
7.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

opozicija protesti

Sobota, 10. 12. 2011, 7.11

7 let, 12 mesecev

Na moskovskih ulicah več deset tisoč protestnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napovedan val povolilnih protestov, ki je zajel številna ruska mesta, je dosegel tudi Moskvo.

V ruski prestolnici se je na demonstracijah "za pravične volitve" in proti režimu premiera Vladimirja Putina zbralo več deset tisoč protestnikov, ki jih nadzoruje preko 50.000 policistov, varnostnikov in vojakov. Največji protest od razpada Sovjetske zveze Gre za največji protest v Moskvi vse od razpada Sovjetske zveze v začetku 90. let 20. stoletja, organizatorji pa imajo dovoljenje za shod 30.000 protestnikov na trgu Bolotnaja, ki se nahaja na nasprotnem bregu reke Moskva kot Kremelj. Na trgu se je po navedbah policije zbralo približno 25.000 protestnikov, organizatorji pa govorijo o 50.000 do 80.000, nekateri pa celo o 100.000 udeležencih. Protestnike nadzirajo tudi s helikopterji Protestniki so se proti trgu podali ne glede na nizke temperature in sneženje, številne tovornjake, ki zapirajo dostop do osrednjih mestnih trgov, ter helikopterje, ki iz zraka nadzorujejo potek demonstracij. "Vladajoči režim se ne zna obnašati dostojanstveno" Protestniki - večinoma komunisti, nacionalisti in pripadniki opozicijskega gibanja Solidarnost - pa na drugi strani zatrjujejo, da nočejo revolucije, ampak le poštene volitve, ter pozivajo k ponovni izvedbi parlamentarnih volitev. "Vladajoči režim se ne zna obnašati dostojanstveno," je ob začetku protesta izjavil glasen kritik Kremlja Boris Nemcov. "Pozna le cinizem," je dodal.

Protesti pa so se sicer začeli v Vladivostoku, kjer se jih je udeležilo kakih 500 ljudi.

V Vladivostoku na ruskem Daljnem vzhodu, ki ga od prestolnice Moskve loči osem časovnih pasov, so protestniki zasedli enega od osrednjih mestnih trgov, med demonstranti pa so prevladovali komunisti in člani lokalne opozicijske skupine Tiger. Pridržanih po navedbah lokalnih oblasti ni bilo.

Pridržanih do 80 oseb Protesti so se že razširili na številna sibirska mesta, a niso povsod potekali tako mirno kot v Vladivostoku. V Habarovsku, kjer se je nenapovedanega shoda na osrednjem mestnem trgu udeležilo preko 50 protestnikov, je policija več deset oseb pridržala.

Natančnih podatkov o tem, koliko protestnikov je pridržanih, ni. Ruska tiskovna agencija Ria Novosti poroča o kakih 20 aretacijah, po ocenah radijske postaje Kommersant FM pa je pridržanih precej več - približno 80 oseb.

"Rusija brez Putina" Protesti v znamenju sloganov "Smo za pravične volitve" in "Rusija brez Putina" so zajeli tudi Krasnojarsk, kjer se je po besedah aktivista gibanja Solidarnost Jevgenija Baburina na trgu Teatralnaja zbralo preko 3500 oseb. Policija "se obnaša lepo" in še ni nikogar pridržala, je še poudaril Baburin.

O protestih poročajo tudi iz Tomska, kjer se je po podatkih ruskih aktivistov zbralo približno 500 oseb, kakih tisoč pa jih pred prostori lokalnih oblasti za pravične volitve protestira tudi v Barnaulu, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Opozicija vztraja, da je na volitvah prišlo do kršitev in prevar Protesti v Moskvi in Sankt Peterburgu se sicer vrstijo že vse od nedeljskih volitev, na katerih je zmagala Enotna Rusija Vladimirja Putina in Dmitrija Medvedjeva. Stranka je izgubila precej podpore v primerjavi z volitvami pred štirimi leti, kljub temu pa je ohranila večino v parlamentu.

Opozicija trdi, da je na volitvah prišlo do množičnih kršitev in prevar. V protestih, ki so sledili, je bilo aretiranih več sto protestnikov. Premier Putin pa je obenem obtožil ZDA, da so one tiste, ki so s kritikami na račun nedeljskih volitev sprožile proteste.

"Zadnja priložnost, ki jo imamo, da nekaj spremenimo" "Danes je velik dan. Če je danes tu 100.000 ljudi, jih bo jutri milijon," je dogajanje v Moskvi komentiral nekdanji ruski premier in kritik vladajočega režima Mihail Kasjanov.

Podobno ozračje vlada tudi v Sankt Peterburgu, kjer se je danes na trgu Pionerskaja zbralo približno 10.000 protestnikov. "To je verjetno zadnja priložnost, ki jo imamo, da nekaj spremenimo," je vzdušje povzel eden od protestnikov.

O aretacijah protestnikov poročajo tudi iz Perma in Habarovska Protesti so sicer zajeli številna mesta po celotni Rusiji, ne potekajo pa povsod mirno. V Sankt Peterburgu so policisti pretepli in pridržali približno deset protestnikov, ki so brez ustreznega dovoljenja želeli organizirati shod. O aretacijah protestnikov poročajo tudi iz Perma in Habarovska.

Na volitvah je namreč zmagala stranka Enotna Rusija premiera Vladimirja Putina in predsednika države Dmitrija Medvedjeva, ki je ohranila večino v parlamentu, četudi je v primerjavi z volitvami pred štirimi leti občutno izgubila na podpori.

Ne spreglejte