Četrtek,
29. 1. 2009,
10.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 29. 1. 2009, 10.12

8 let, 5 mesecev

Na Japonskem izvršili štiri smrtne kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na Japonskem so letos prvič in kljub mednarodnim kritikam z obešanjem usmrtili štiri morilce.

Japonska, drugo največje gospodarstvo na svetu po ZDA, je redno deležna mednarodnih kritik organizacij za zaščito človekovih pravic, kot so Amnesty International, zaradi vztrajanja pri smrtni kazni, pa tudi zaradi razmer v zaporih. Svojce obsojenih na smrt namreč obvestijo o usmrtitvi šele po izvršeni kazni, same obsojence pa na dan usmrtitve. Danes usmrčene so sicer usmrtili tri leta po izreku sobe, medtem ko morajo obsojenci praviloma na izvršitev smrtne kazni čakati več kot deset let.

Državljani smrtno kazen podpirajo Japonske oblasti vztrajanje pri smrtni kazni utemeljujejo s podporo med državljani. Mednarodna zveza za človekove pravice (FIDH) to trditev ostro zavrača in trdi, da so ankete pristranske, saj so vprašanja postavljena tako, da oblasti "dobijo želeni odgovor". FIDH Japonski tudi očita, da od leta 1986 niso pristali niti na eno revizijo postopka, v katerem so izrekli smrtno kazen, od leta 1975 pa še nobenega obsojenca na smrt niso pomilostili.

Usmrčeni sebično odvzeli človeška življenja Pravosodni minister Eisuke Mori je javnost o usmrtitvah obvestil, potem ko so bile izvršene. Usmrčeni so po njegovih besedah "sebično odvzeli človeška življenja in dostojanstvo." Vsi usmrčeni so bili obsojeni zaradi umorov. Eden je med pogojnim izpustom med vlomom umoril žensko, druga dva sta ugrabila in oropala dve ženski, nato pa njuni trupli razkosala in sežgala, četrti pa je bil obsojen, ker je med več vlomi ubil skupno štiri ljudi.

Lani so na Japonskem usmrtili 15 obsojencev, kar je bilo največ po letu 1975, ko so jih usmrtili 17.