Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2017,
13.27

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

5

Natisni članek

podražitev cestnina avtocesta avtocesta Hrvaška

Petek, 24. 2. 2017, 13.27

7 let, 1 mesec

Na Hrvaškem kmalu višje cestnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

5

Avtocesta | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Cestnine bodo na hrvaških avtocestah kmalu višje. Cene se bodo zvišale za približno pet, čez poletje pa še za dodatnih deset odstotkov. To je del dogovora s Svetovno banko o prestrukturiranju hrvaških javnih avtocestnih podjetij.

Hrvaška se s Svetovno banko pogovarja o 1,8 milijarde evrov vrednem posojilu za prestrukturiranje javnega podjetja Hrvatske avtoceste (Hac) in javnega podjetja Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ).

Del dogovora je tako tudi poenotenje cestnin Haca s cestninami ARZ, ki so približno pet odstotkov višje. Podražitev je tako predvidena le za več kot 925 kilometrov avtocest v upravljanju Haca.

Za uporabo avtoceste med Zagrebom in Splitom je treba plačati 174 kun oziroma približno 23 evrov, po uskladitvi cen z ARZ pa bodo cene skočile na 183 kun oziroma približno 24 evrov in pol. Poleg tega bodo uvedli tudi višje poletne cestnine, kar bo pomenilo dodatno desetodstotno podražitev. Poletna cena uporabe avtoceste med Zagrebom in Splitom bo tako znašala 201 kuno oziroma približno 27 evrov, med Reko in Zagrebom pa 77 kun.

Podražitev hrvaških cestnin je bila pričakovana

Podražitev je pričakovana, glede na to, da avtocest ne bodo oddali v koncesijo, nova hrvaška desnosredinska vlada pa se je odločila za prestrukturiranje avtocestnih podjetij in refinanciranje njihovih dolgov.

Javni avtocestni podjetji ne moreta izpolniti obveznosti, čeprav sta imeli lani rekordne prihodke v višini nekaj več kot 2,1 milijarde kun (okoli 288 milijonov evrov).

Hac in ARZ imata približno 4,3 milijarde evrov obveznosti, ki izhajajo iz časov gradnje hrvaške avtocestne mreže, ki obsega približno 1.300 kilometrov. Hac ima tri milijarde evrov dolgov, Hrvatske ceste 1,2 milijarde evrov, ARZ pa 800 milijonov evrov. Vse tri družbe morajo letos odplačati 1,2 milijarde evrov obveznosti, ki jih namerava hrvaška vlada refinancirati v dogovoru s Svetovno banko.

Ne spreglejte