Petek,
23. 1. 2009,
13.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2009, 13.36

8 let, 5 mesecev

Na Češkem preoblikovali vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Češki predsednik Vaclav Klaus je danes na predlog premiera Mireka Topolaneka imenoval nove ministre.

Gre za korak, s katerim so na Češkem sklenili preoblikovanje vlade, ki ga je Topolanek, katerega država trenutno predseduje EU, načrtoval že dalj časa. Premier preoblikovanje vlade že večkrat preložil Topolanek je preoblikovanje desnosredinske koalicije, v kateri sodelujejo tri stranke, napovedal po njihovem hudem porazu na oktobrskih pokrajinskih in delnih senatnih volitvah, a je odločitev o tem do danes večkrat preložil. Njegovo koalicijo sestavljajo premierova Državljanska demokratska stranka (ODS), krščanski demokrati (KDU-ČSL) in Zeleni.

Vlada brez večine v parlamentu Vlada nima več večine v parlamentu, delo pa lahko še naprej opravlja zahvaljujoč nestrankarskim poslancem, ki so se ločili od opozicijskih socialdemokratov (ČSSD) in sedaj večinoma glasujejo v prid koaliciji.

Prvič ženska kot namestnica premiera Klaus je za novo namestnico premiera imenoval obrambno ministrico Vlasto Parkanovo iz KDU-ČSL, ki je tako postala prva ženska na tem položaju v zgodovini Češke. Parkanova bo sicer še naprej vodila obrambno ministrstvo, na položaju vicepremierke pa bo zamenjala razvpitega šefa svoje stranke Jirija Čuneka, ki se je nedavno nepričakovano odpovedal temu položaju, pa tudi položaju ministra za regije.

Na položaju ministra za regije bo Čuneka nasledil dosedanji minister brez listnice, nekdanji zunanji minister Cyril Svoboda (KUD-ČSL). Dosedanje naloge Svobode - bil je vodja zakonodajnega sveta vlade - bo prevzel pravni strokovnjak in dosedanji češki veleposlanik v Svetu Evrope Pavel Svoboda.

Nova ministrica za zdravje bo dosedanja senatorka iz vrst ODS in arhitekta Dana Filipiova, ki je sicer invalidka. Na položaju bo zamenjala Tomasa Julineka prav tako iz ODS. Aleša Rebička bo na položaju ministra za promet zamenjal Peter Bendl (oba ODS).

Preoblikovanje vlade je doseglo tudi Zelene Položaj ministra za človekove pravice in manjšine, ki ga je doslej zasedala Džamila Stehlikova, je prevzel rock glasbenik Michael Kocab, ki je v preteklosti že deloval v politiki. Po padcu komunizma je kot poslanec v takratni češkoslovaški skupščini vodil komisijo, ki je nadzirala umik sovjetskih sil iz države.

Z današnjimi zamenjavami v vladi naj bi izboljšali podobo Češke, ki je ravno sedaj na čelu EU, kot preostali svet pa se sooča z gospodarskim ohlajanjem.