SiolNET. Novice Svet
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mušaraf zaradi veleizdaje obsojen na smrt

0,35

termometer

Pervez Mušaraf
Foto: Reuters

Nekdanjega predsednika Pakistana Perveza Mušarafa je sodišče v Islamabadu danes obsodilo na smrt. Tričlanski sodni senat ga je z dvema glasovoma proti enemu obsodil na podlagi obtožbe veleizdaje, ki nad njim visi od leta 2013. Mušaraf je sicer trenutno v Dubaju, kamor je leta 2016 odšel na zdravljenje.

Pervez Mušaraf je oblast v Pakistanu z vojaškim udarom prevzel leta 1999 in je nato od 2001 do 2008 zasedal položaj predsednika države.

Novice Zaradi smrti Butove bodo za Mušarafa zahtevali smrtno kazen

Obtožbe, na podlagi katerih je bil danes obsojen, se nanašajo na kršitev ustave leta 2007, ko je v prizadevanjih za podaljšanje svojega mandata uvedel izredne razmere. To njegovo dejanje je takrat sprožilo proteste in leta 2008 je odstopil s položaja.

Veleizdaje obtožen že leta 2014 

Ko je bil leta 2013 za premierja izvoljen Navaz Šarif – Mušarafov stari tekmec, ki ga je z udarom leta 1999 odstavil –, je proti Mušarafu sprožil sodni postopek zaradi izdaje. Marca 2014 je bil nekdanji general tudi uradno obtožen veleizdaje.

Novice V Pakistanu aretirali nekdanjega voditelja Mušarafa

Mušaraf trdi, da je primer politično motiviran. Poteze, ki jih je sprejel leta 2007, so bile po njegovih besedah v dogovoru z vlado. A sodišče je njegove trditve zavrnilo in očitajo mu nezakonito ravnanje.

V skladu s pakistansko ustavo vsakomur, ki je obsojen veleizdaje, grozi smrtna kazen.

Novice Mušaraf uradno obtožen za smrt Benazir Buto

Mušaraf sicer od leta 2016 živi v Dubaju in je do zdaj kljub številnim pozivom odločno zavračal prihod na sodišče. V začetku meseca je z bolniške postelje objavil videoizjavo, v kateri primer proti sebi označuje za neutemeljenega.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin