Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
10.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 10.41

8 let

Mušaraf slekel vojaško uniformo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je danes vrhovno poveljstvo nad vojsko predal svojemu nasledniku, generalu Aškafu Kijaniju, in tako končal osem let trajajoči vojaški režim v Pakistanu.

Vojaški uniformi se je Mušaraf odrekel na slovesnosti na generalštabu vojske v Ravalpindiju. Predsednik naj bi še danes nagovoril narod. O svojem nasledniku na položaju vrhovnega poveljnika pakistanske vojske je Mušaraf povedal le, da ga pozna že 20 let in da gre za odličnega vojaka. Kijani se je vojski pridružil leta 1971 in od takrat poveljeval različnim enotam. Mušaraf ga je leta 2004 imenoval na čelo pakistanske notranje obveščevalne agencije, ki skrbi za notranjo varnost države in preganja skrajneže mednarodne teroristične mreže Al Kaida. Velja za mirnega človeka in za osebo, s katero je lahko shajati.

Kijanijev uspeh pomemben za odnose Pakistana s svetom

Kijanijev uspeh na položaju vrhovnega poveljnika bo ključnega pomena tudi za odnose Pakistana s svetom, saj igra pakistanska vojska pomembno vlogo v boju proti skrajnežem Al Kaide in talibanom, ki so nameščeni na območju ob meji z Afganistanom.

Današnje slovesnosti so se udeležili številni dostojanstveniki in drugi povabljeni gostje, ki so glasno ploskali, ko je Mušaraf dvignil poveljniško palico z lesenega in medeninastega podstavka in jo simbolično položil v Kijanijeve roke. Slovesnost je v živo prenašala televizija.

Mušaraf v tretji mandat kot civilni predsednik

64-letni Mušaraf bo tako v četrtek za svoj tretji mandat zaprisegel kot civilni predsednik. Vrhovno sodišče je minuli teden uradno potrdilo legitimnost Mušarafove ponovne izvolitve in odločilo, da lahko zapriseže kot civilni predsednik, če do 1. decembra odloži uniformo. Mušaraf je sicer že pred tem napovedal, da bo odstopil s položaja vrhovnega poveljnika vojske, ko bo vrhovno sodišče potrdilo njegovo volilno zmago.

Po besedah visokega pakistanskega predstavnika si Mušaraf želi tudi odpraviti izredne razmere še pred za 8. januar predvidenimi parlamentarnimi volitvami, vendar zaenkrat še razmišlja o možnostih, ki so mu na voljo. Pred tem je namreč televizija Dawn News poročala, da naj bi pakistanski predsednik izredne razmere, ki jih je razglasil 3. novembra, odpravil v 48 urah.

Ne spreglejte