Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Robert Mugabe zmaga parlamentarne volitve

Petek, 2. 8. 2013, 20.39

8 let

Mugabejeva stranka naj bi dobila dvotretjinsko večino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stranka zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja ZANU-PF naj bi na volitvah močno zmagala.

Državna volilna komisija je objavila rezultate za 186 poslanskih sedežev v skupno 210-članskem parlamentu. Mugabejevi stranki ZANU-PF je pripadlo 137 sedežev, Tsvangiraijevi stranki pa 48.

Uradni rezultati prihodnji teden Do dvotretjinske večine v parlamentu, kar bi ji omogočalo tudi spreminjanje ustave, Mugabejevi stranki tako manjkajo samo še trije sedeži, glede na zdajšnje rezultate pa nihče ne dvomi o tem, da ji bo uspelo. Končni rezultati parlamentarnih volitev bi morali biti objavljeni do ponedeljka.

Mugabejeva stranka je sicer že v četrtek razglasila "izrazito" zmago na splošnih volitvah v državi. Zmagal naj bi tako Mugabe na predsedniških kot njegova stranka ZANU-PF na parlamentarnih volitvah.

Tsvangirai ne priznava poraza Medtem pa Gibanje za demokratične spremembe (MDC) Mugabejevega tekmeca Tsvangiraija ne priznava poraza. Trdi, da je prišlo do obširnih volilnih prevar, in meni, da bi lahko "lažne" volitve državo popeljale v krizo. Volitve so za Tsvangiraija nične.

ZANU-PF na drugi strani zatrjuje, da so bile volitve svobodne in poštene. Istega mnenja je tudi osrednja volilna komisija in tudi opazovalna misija Afriške unije. Kot je danes povedal vodja opazovalne misije, nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, so bile volitve v Zimbabveju poštene in verodostojne. Misija je sicer opozorila na težave z volilnim imenikom in na primere, ko so volivce odvračali od volišč.

Mugabe v Zimbabveju vlada že 33 let, obljubil pa je, da bo predal oblast, če bo na volitvah izgubil. Rezultati predsedniškega dela volitev naj bi bili znani v prihodnjih dneh. Če bo potreben drugi krog, bo potekal 11. septembra.

Ne spreglejte