Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Aleksis Cipras Angela Merkel Grčija Nemčija

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 10.33

8 let

Merklova: Želimo močno Grčijo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemčija stavi na hitro okrevanje Grčije, je po srečanju z grškim premierjem Ciprasom dejala kanclerka Angela Merkel. Cipras pa se je zavzel za boljše razumevanje in ponudil novo obliko sodelovanja.

"Želimo, da bi bila Grčija gospodarsko močna, z gospodarsko rastjo," je po srečanju z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom v Berlinu dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Cipras: Grki niso lenuhi, Nemci pa niso krivi za zlo in slabe razmere v Grčiji "Da premagamo obstoječe težave, ni druge poti, kot je dialog," je dejal grški premier. Obe strani je tudi posvaril pred medsebojnim obtoževanjem. "Grki niso lenuhi, Nemci pa niso krivi za zlo in slabe razmere v Grčiji. Zelo si moramo prizadevati, da bodo premostili te grozne stereotipe," je dejal Cipras.

Grški premier obljublja reforme Grški premier je tudi v Berlinu obljubil "obsežne strukturne reforme". Grčiji v minulih petih letih ni uspelo, da bi rešila svoje težave, je priznal. "Obstajajo notranji vzroki za veliko krizo v Grčiji. Doseči pa moramo novo politično mešanico, s katero bomo lahko premagali to zlo," je še dejal.

Merklova: Grčija mora spoštovati dane obljube Nemška kanclerka je poudarila, da je pomembno tudi, da Grčija premaga visoko stopnjo brezposelnosti med mladimi. Poudarila je tudi, da si obe strani prizadevata za sodelovanje, vredno zaupanja. Hkrati je opozorila, da sogovornika Aten ostajata nekdanja trojka in evrska skupina. Nemčija ni inštitucija, ki bi odločala, ali je grški reformni program ustrezen, je poudarila. Dodala je še, da mora Grčija spoštovati dane obljube.

Cipras: Atene brez pomoči EU dolga ne morejo odplačati Grški premier Cipras pa je Merklovi že prejšnji teden poslal pismo, v katerem opozarja, da Atene brez pomoči EU dolga ne morejo odplačati. O vsebini pisma piše britanski časnik Financial Times, ki je pridobil kopijo pisma z datumom 15. marec. V njem grški premier Cipras nemško kanclerko svari, da brez kratkoročne finančne pomoči EU Grčija preprosto ne bo mogla izpolniti obveznosti do posojilodajalcev, ki zapadejo v prihodnjih tednih. Kot spominja, dostopa do denarnih trgov Grčija nima, spomladi in poleti pa jo čakajo velike finančne obveznosti.

"Nevarnost, ki je ne bom dopustil" Grška vlada bo prisiljena izbirati med odplačilom dolgov in nadaljnjimi socialnimi izdatki, opozarja. Odplačilo dolgov bi vodilo v "ostro poslabšanje v že tako oslabljeni grški socialni ekonomiji, to pa je nevarnost, ki je ne bom dopustil". "S tem pismom vas pozivam, da ne dopustite, da bi se majhno vprašanje gotovinskega toka in določena 'institucionalna inercija' spremenila v veliko težavo za Grčijo in za Evropo," je še zapisal grški premier.

Ostro do ECB V pismu na petih straneh je bil Cipras posebej oster do Evropske centralne banke. Med drugim ji očita, da je grškim bankam pretekli mesec prepovedala nadaljnje kupovanje kratkoročnega državnega dolga in tako vladi v Atenah preprečila, da bi do najnujnejše gotovine prišla z izdajo zakladnic. Grške banke so namreč praktično edine, ki jih še kupujejo.

Po prejemu pisma že drugo srečanje Merklove in Ciprasa Glede na datum pisma je Merklova po tem, ko ga je prejela, privolila v srečanje s Ciprasom v okviru t. i. mini vrha ob robu rednega marčevskega srečanja voditeljev EU pretekli četrtek v Bruslju, poleg tega pa ga je povabila še na pogovore na štiri oči danes v Berlin.

Cipras vztrajanju Merklove pri varčevalni politiki pripisuje krivdo za "humanitarno krizo" v Grčiji, ki so jo dolžniška kriza in ukrepi, ki so sledili po nareku t. i. trojke, pahnili v globoko recesijo, množično brezposelnost in revščino.

Kanclerka na drugi strani še naprej vztraja, da morajo Atene v zameno za nadaljnjo finančno pomoč Evrope, katere največji del prispeva Nemčija, še naprej "jemati grenko zdravilo" fiskalne discipline in strukturnih reform.

Evroskupina je 20. februarja dosegla dogovor o podaljšanju 240-milijardne pomoči Grčiji za štiri mesece, a da bi preostanek denarja Atene dejansko dobile, morajo v Bruselj posredovati podroben seznam reform. Čas se izteka, saj naj bi državi sicer že aprila grozil bankrot. Cipras je na mini vrhu pretekli teden obljubil, da bodo seznam poslali v kratkem.

Ne spreglejte