Ponedeljek,
5. 1. 2009,
8.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 8.07

8 let, 5 mesecev

Mednarodna prizadevanja za prekinitev ognja v Gazi še neuslišana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Izrael je v ponedeljek nadaljeval ofenzivo na območju Gaze, kjer je napadel več ciljev, zlasti tista, kjer naj bi bila skrivališča gibanja Hamas.

Izraelske letalske sile so v noči na ponedeljek napadle 30 ciljev na območju Gaze. Med drugim so napadla mošejo v Džabaliji, kjer naj bi Palestinci skrivali orožje, kot tudi hiše, v katerih naj bi bila skrivališča orožja, in vozila, s katerimi so se prevažali skrajneži.

Izraelci so napadali tudi obmejno mesto Rafa Izraelska vojska je tudi nadaljevala kopensko ofenzivo, po navedbah palestinskih virov pa so Izraelci s topništvom in z vojaških ladij obstreljevali glavni cesti v osrednjem delu in na jugu Gaze. Tarča napadov je bilo tudi južno obmejno mesto Rafa, kjer so Palestinci izkopali na stotine predorov, skozi katere tihotapijo blago iz Egipta.

Kot je sporočil izraelski obrambni minister Ehud Barak, so izraelske enote delno obkolile mesto Gaza, gibanje Hamas pa je močno prizadeto. Po navedbah prič so izraelski tanki odrezali mesto Gaza in skrajni severni del od preostalega območja, s čimer želijo preprečiti dostavo orožja, zalog in borcev z juga.

Na izraelska mesta je padlo 24 raket Hamas pa je po drugi strani prepričan v zmago nad Izraelom in napoveduje nadaljevanje raketnih napadov globlje na ozemlje Izraela. V ponedeljek je tako na izraelski mesti Sderot in Aškelon padlo 24 raket kasam.

"Zmaga prihaja, takšna je božja volja," je dejal eden od vodij gibanja Mahmud al Zahar v televizijskem nagovoru. Al Zahar je tudi obsodil evropsko stališče do nadaljevanja izraelske zračne in kopenske ofenzive na območju Gaze, pa tudi ZDA zaradi podpore "Sionistov in njihovih zločinov, ki so jih zagrešili nad našim ljudstvom".

Izraelska ofenziva je do sedaj zahtevala približno 555 življenj Izraelska ofenziva na območju Gaze je doslej zahtevala že najmanj 555 življenj, 2700 pa je ranjenih. Samo v ponedeljek je bilo ubitih 50 Palestincev, med njimi 12 otrok. Na izraelski strani je v nedeljo umrl en vojak, 19 je ranjenih.

Palestinsko gibanje Hamas je v nedeljo v pogovoru za ameriško televizijo ABC ostro kritiziral izraelski predsednik Šimon Peres. Dejal je, da je izraelska vojaška ofenziva posledica kršenja prekinitve ognja s strani Hamasa, ki sedaj čuti posledice svojih napak. Na vprašanje, kako se bo Izrael odzval na številne mednarodne pritiske, da zaustavi ofenzivo, je Peres dejal, da nima nobenega smisla razglašati prekinitve ognja, če bo Hamas nadaljeval obstreljevanje izraelskega ozemlja. Peres je še zatrdil, da Izrael ne namerava okupirati Gaze ali uničiti Hamasa, ampak uničiti teror.

Mednarodna skupnost želi prekinitev ognja Mednarodna skupnost je sicer v ponedeljek krepila prizadevanja za prekinitev ognja v Gazi. Na Bližnji vzhod so v nedeljo in v ponedeljek prispeli visoki predstavniki mednarodne skupnosti, ki si prizadevajo Izrael prepričati v prekinitev ognja na območju Gaze.

Evropska delegacija, v kateri so še evropska komisarka za zunanje odnose in sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner ter zunanji ministri predsedujočega tria, češki Karel Schwarzenberg, švedski Karl Bildt in francoski Bernard Kouchner, je v pogovorih z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni v Jeruzalemu zahtevala čimprejšnjo prekinitev ognja. Livnijeva pa je zatrdila, da bo Izrael nadaljeval boj proti Hamasu.

Solana: Najpomembnejša je takojšnja prekinitev ognja Delegacija se je predtem mudila v Egiptu. Kot je po srečanju z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom v egiptovskem Šarm el Šejku dejal visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, je najpomembnejša takojšnja prekinitev ognja.

Načrt za končanje nasilja ima tudi predsedujoči EU, češki premier Mirek Topolanek. Po njegovih besedah načrt predstavlja bolj aktiven korak v končanju nasilja, pri tem pa v Pragi ni navedel podrobnosti. Po besedah Topolanekovega tiskovnega predstavnika Jirija Františka Potužnika načrt "presega meje EU", zato se je o njem potrebno posvetovati tako z neposredno kot s posredno vpletenimi v konflikt. Topolanek je svoj načrt že predstavil nemški kanclerki Angeli Merkel in turškemu premiere Recepu Tayyipu Erdoganu.

Sarkozy: Nasilje v Gazi se mora ustaviti Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v okviru prizadevanj mednarodne skupnosti za ustavitev nasilja na območju Gazu prispel v Ramalo na Zahodnem bregu. Kot je poudaril po pogovorih s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, bo Izraelu sporočil, da se mora nasilje v Gazi ustaviti. Kritiziral pa je tudi palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze. Po besedah francoskega predsednika je Hamas pri izstreljevanju raket na Izrael ravnal neodgovorno in nedopustno.

Mir si želita tudi Palestina in Rusija Za takojšnjo prekinitev ognja so se zavzeli tudi predstavniki arabskih držav, ki so Varnostni svet Združenih narodov pozvali, naj odredi končanje sovražnosti na območju Gaze. Za prekinitev ognja sta se zavzela tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in palestinski predsednik Mahmud Abas.

Evropski predstavniki so se v Egiptu srečali tudi z vodjo egiptovske diplomacije Ahmedom Abulom Gejtom, pri čemer je češki minister Schwarzenberg izpostavil, da so prednostna naloga humanitarne razmere za palestinsko prebivalstvo in prekinitev ognja. Schwarzenberg je dodal, da bo prekinitev ognja možna, ko bodo Palestinci prenehali streljati rakete na Izrael.

EU bi na mejo med Gazo in Egipt poslala svoje opazovalce Po besedah Solane pa je EU pripravljena pomagati Palestincem v stiski, tako da bi na mejo med območjem Gaze in Egiptom napotila svoje opazovalce. Egipt kot enega od razlogov za zaprtje te meje, ki jo odprejo le za prevoz ranjenih in za humanitarno pomoč, sicer navaja umik opazovalcev unije z meje.

Delegacija EU bo po obiskih v Egiptu in Jeruzalemu obiskala še Ramalo in Aman, medtem ko se v svetu še naprej vrstijo protesti proti izraelski operaciji.