SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mayeva: Rusija ogroža celotno EU

0,73

termometer

theresa may juncker
Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes ob prihodu na vrh EU opozorila, da Rusija ogroža celotno EU. "Ruska grožnja ne spoštuje meja," je poudarila. Napad z živčnim strupom v Salisburyju je po njenih besedah del vzorca ruske agresije proti Evropi in njenim sosedam, od Zahodnega Balkana do Bližnjega vzhoda.

EU izraža solidarnost in podporo Združenemu kraljestvu ob napadu z živčnim strupom na nekdanjega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju. To sta danes ob prihodu na vrh znova izpostavila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Mayeva, Merklova in Macron bodo imeli po napovedih iz Elizejske palače danes ob robu vrha posebno srečanje, na katerem se bodo pogovarjali o incidentu v Salisburyju in sklepih vrha o tem vprašanju, ki naj bi bili zelo podobni nedavni izjavi trojice in ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Britanski sodnik David Williams je danes odobril odvzem vzorcev krvi nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije. Vzorce bodo analizirali strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Z analizo vzorcev krvi želijo preiskovalci ugotoviti podrobnosti o živčnem strupu, uporabljenem v napadu.

"Ni drugega pojasnila, kot da je za napad odgovorna Rusija"

Četverica je v omenjeni izjavi poudarila, da ni drugega verjetnega pojasnila kot britanska ocena, da je za napad odgovorna Rusija. Članice so sicer v dozdajšnjih skupnih stališčih zapisale le, da britanske ocene jemljejo "izjemno resno". Ostrejši retoriki do Rusije naj bi nasprotovali zlasti Grčija in Italija.

Tudi slovenski premier Miro Cerar je bil danes ob prihodu na vrh previden. Na vprašanje, ali Slovenija podpira možnost dodatnih sankcij proti Rusiji zaradi tega napada, je dejal, da je udeležba Rusije "morda še nekoliko pod vprašajem".

Slovenija solidarna z Združenim kraljestvom

Britanskim organom sicer po Cerarjevih besedah "lahko zaupamo, bi bilo pa dobro počakati na preiskavo neodvisnih mednarodnih institucij, preden bomo lahko dokončno prepoznali krivca". Slovenija bo sledila EU, ko bo jasno, kje je odgovornost, je še dejal.

Miro Cerar Foto: Reuters

Cerar je sicer jasno izpostavil, da Slovenija ostro obsoja uporabo kemičnih sredstev in da je solidarna z Združenim kraljestvom. Napad v Salisburyju je po njegovem prepričanju še dokaz več, kako pomembno je vlagati v varnost v Evropi in sodelovati na področju obveščevalnih služb in drugih varnostnih mehanizmov. Slovenija je v vse to vključena in želi ohraniti trenutno stopnjo varnosti, zato sodeluje z vsemi, sploh v regiji, je še zatrdil premier.

Tako je Cerar komentiral navedbe, da imajo članice Unije različen dostop do podatkov britanskih obveščevalnih služb, kar naj bi krepilo razlike v njihovih stališčih glede odziva na napad v Salisburyju.

Sankcije proti Rusiji še nedoločene

Vprašanje morebitnih dodatnih sankcij proti Rusiji zaradi tega napada za zdaj ostaja brez odgovora. Danes ob prihodu na vrh so ga zastavili tudi Mayevi, ki je dejala le, da se veseli nadaljnjih pogovorov, ter izrazila hvaležnost za solidarnost in podporo.

Odnos do Rusije očitno znova deli članice in institucije Unije. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je Vladimirju Putinu na primer čestital ob vnovični izvolitvi za predsednika, medtem ko predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pravi, da po napadu v Salisburyju ni pri volji za praznovanje ob Putinovi vnovični izvolitvi.

Juncker je zaradi čestitke Putinu tarča kritik. Ostra je bila danes tudi litovska predsednica Dalia Grybauskaite, ki je dejala, da v trenutnih okoliščinah "ni prostora za baročno diplomacijo".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin