Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
9.20

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maroko kralj ustava

Sobota, 18. 6. 2011, 9.20

4 leta, 11 mesecev

Maroški kralj si s preoblikovanjem ustave zmanjšuje moč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maroški kralj Mohamed VI. je v petek zvečer v nagovoru narodu predstavil novo demokratično ustavo, s katero se kralju zmanjšujejo pooblastila, hkrati pa se krepi moč vlade.

Vseeno bo kralj še naprej igral ključno vlogo v določanju državne politike. O novi ustavi bodo odločali na referendumu 1. julija.

Kralj želi pomiriti množice Z novo ustavo želi maroški kralj pomiriti množice, ki že več mesecev zahtevajo več demokracije v državi. Za zdaj še ni jasno, kaj bo prinesel njegov predlog, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Maroški kralj sicer ostaja uradni voditelj države. Odpravlja se mu "svet" status, a še vedno ostaja "nedotakljiv". Ne bo pa mogel več svobodno izbirati predsednika vlade, ampak ga bo moral imenovati iz stranke, ki bo na volitvah zbrala največ sedežev.

Premier pa bo prejel nova pooblastila, ki jih doslej ni imel. Tako bo on tisti, ki bo lahko odstavljal ministre, predlagal kralju imenovanje veleposlanikov ali pa direktorjev javnih podjetij.

Ločitev med sodno in izvršno oblastjo Varnostna politika bo odslej v rokah posebnega sveta, ki ga bo sicer vodil kralj, a bodo v njem morali sedeti tudi premier, predsednika obeh domov parlamenta in predsednik vrhovnega sodišča. Tako kralj ne bo mogel več samostojno sprejemati odločitev na tem področju, kot na primer razglasiti vojno ali pa se odločiti za zaostritev diplomatskih odnosov s kako državo.

Nova ustava poskuša vzpostaviti tudi ločitev med sodno in izvršno oblastjo. Kralj bo sicer uradno še vedno najvišja sodna instanca v državi, a bo moral zdaj to nalogo poveriti predsedniku vrhovnega sodišča namesto pravosodnemu ministru.

Ustava poleg tega na enako raven z arabščino postavlja jezik amazigh, ki ga govorijo berberi. Ta bo zdaj lahko tudi uradni jezik v državi, še navaja dpa.

Predlog ustave je oblikovala posebna ustavna komisija, ki so jo vzpostavile stranke, sindikati, nevladne organizacije in drugi predstavniki civilne družbe. To bo torej prva ustava Maroka, ki jo je ustvarilo ljudstvo, je dejal Mohamed VI.

Če jo bo ljudstvo na referendumu 1. julija potrdilo, bo to že šesta verzija ustave, odkar se je država leta 1956 osamosvojila izpod francoske kolonialne nadoblasti.

Ne spreglejte