Nedelja,
1. 4. 2012,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 12.08

8 let

Malijska hunta končala spopade na severu Malija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Malijska hunta, ki je pred dobrim tednom izvedla državni udar v Maliju, je v soboto zvečer končala spopade na severu te afriške države.

Po umiku vojske so mesto Gao na severu Malija zasedli uporniški Tuaregi, ki so kasneje obkolili še Timbuktu, zadnje večje mesto na severu.

"Malijske sile ne bodo nadaljevale spopadov vmestu Gao" Vodja malijske hunte Amadou Sanogo je v soboto zvečer sporočil, da so se malijske sile odločile, da zaradi slabih razmer, v katerih se je znašlo prebivalstvo, ne bodo nadaljevale spopadov v mestu Gao.

Viri blizu hunti so kasneje priznali, da je šlo pravzaprav za sporočilo vojakom, naj se evakuirajo iz mesta. V Gau, ki je od prestolnice Bamako oddaljen okoli tisoč kilometrov in ima 90.000 prebivalcev, je bil namreč sedež vladnih sil za celo severno regijo.

Civilisti naj bi izropali več javnih stavb Ko je vojska zapustila svoje položaje, so Gao ob podpori islamskih skrajnežev davi zavzeli uporniški Tuaregi. Uradniki so že zapustili mesto, ob tem pa so priče še povedale, da so ponoči neznani napadalci na silo odprli vrata zapora, civilisti pa so izropali več javnih stavb.

Severovzhod države je pod nadzorom različnih uporniških skupin Tuaregi so po lastnih navedbah obkolili tudi Timbuktu, zadnje večje mesto na severu države, ki še ni padlo. Tako je sedaj večina severovzhoda države pod nadzorom upornikov in islamističnih skupin.

Mali se že od sredine januarja sooča z napadi uporniških Tuaregov, zaradi katerih je bilo več kot 200.000 tamkajšnjih prebivalcev v zadnjih tednih prisiljenih zbežati iz države. Malijska vojska pa je pred dobrim tednom dni državni udar izvedla zato, ker po njihovih navedbah režim predsednika Amadouja Toureja ni bil sposoben rešiti krize na severu.