Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
12.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

odstop

Petek, 30. 3. 2012, 12.27

7 let, 12 mesecev

Madžarski predsednik ne bo odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Madžarski predsednik Pal Schmitt je zvečer sporočil, da ne bo odstopil s položaja predsednika države.

Ugibanja o njegovem odhodu so se okrepila, potem ko mu je madžarska univerza v četrtek zaradi plagiatorstva odvzela doktorat iz leta 1992.

Ne vidi povezave med doktoratom in predsedovanjem Madžarski Kot je Schmitt dejal v intervjuju za madžarsko televizijo m1, ne vidi povezave med doktoratom, ki ga je napisal pred dvajsetimi leti, in sedanjim predsedovanjem Madžarski.

"Doktorsko delo sem napisal po svojih najboljših močeh" Poudaril je, da je doktorski naziv dobil pred 20 leti, za predsednika Madžarske pa je bil izvoljen na splošnih volitvah pred letom dni. "Doktorsko delo sem napisal po svojih najboljših močeh. To je bilo pošteno delo," je dejal. "Iskreno povedano, ne vidim povezave med zadevo v zvezi s plagiatom in odstopom," je dodal in še enkrat zatrdil, da je pred 20 leti pošteno opravil delo v skladu s tedaj veljavnimi pravili.

Vse opozicijske stranke so Schmitta pozvale k odstopu Vse opozicijske stranke v madžarskem parlamentu so Schmitta sicer pozvale k odstopu, opozicijski socialisti pa so napovedali, da bodo, če tega ne bo storil, sprožili referendumsko pobudo za njegov odhod. Predsednik poslanske skupine vladajočega Fidesza Janos Lazar je medtem dejal, da bi zadevo morali obravnavati "brez naglice in s tehtnim premislekom".

Številni so pričakovali, da bo Schmitt nocoj sporočil, da odstopa, še posebej, potem ko je čez dan odpovedal vse obveznosti, vključno s sprejemom slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je bil na obisku v Budimpešti.

Spomnimo: Ugibanja o odstopu madžarskega predsednika so se okrepila, potek ko je v četrtek univerza Semmelweis Schmittu odvzela doktorat. Posebna preiskovalna komisija univerze je namreč v torek sporočila, da je Schmitt velik del svoje doktorske disertacije prepisal. Omenjena komisija je sicer Schmitta oprala krivde, saj po njenem mnenju univerza ne bi smela sprejeti disertacije.

Orban: Predsednik lahko odstopi le po lastni volji Predsednik Schmitt je tesen zaveznik madžarskega premiera Viktorja Orbana. Slednji je dejal, da v skladu z madžarsko zakonodajo predsednik lahko odstopi le po lastni volji.

Ne spreglejte