Petek,
12. 12. 2008,
10.14

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 10.14

8 let, 5 mesecev

Livnijeva razjezila izraelske Arabce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni je razjezila izraelske Arabce, ko je izjavila, da je "nacionalna rešitev" zanje nekje drugje, to je v prihodnji palestinski državi na Zahodnem bregu in v Gazi.

Arabski poslanci v knesetu so njeno izjavo med drugim označili za bolečo. Livnijeva je v četrtek v nastopu pred gimnazijci v Tel Avivu ob pojasnjevanju svoje vizije rešitve bližnjevzhodnega vprašanja, po katerem bi nastali dve državi, dejala tudi, da je nacionalna rešitev za izraelske Arabce nekje drugje. Ko bo palestinska država vzpostavljena, "bomo palestinskim državljanom Izraela, tistim, ki jim pravimo izraelski Arabci, dejali: Rešitev vaših nacionalnih želja je drugje".

Izjave Livnijeve je obsodil tudi tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejna. Te po njegovih besedah predstavljajo oviro v mirovnem procesu in kažejo, da se Izrael rešitve konflikta ne loteva resno. Livnijevo pa je obtožil, da predvolilno kampanjo izkorišča za vzpostavljanje ozračja napetosti.

Ideja o selitvi izraelskih Arabcev ali območij, na katerih želijo, v prihodnjo palestinsko državo, velja v Izraelu za zelo sporno. Doslej so jo zagovarjali desničarski politiki, med njimi vodja ultranacionalistične stranke Izrael Bejtenu Avigdor Liberman. Livnijeva je v minulih tednih sicer že izrekla več trdih, desno usmerjenih stališč, vključno z nasprotovanjem prekinitvi ognja na območju Gaze.

Livnijevo čaka težka tekma za premierski stolček Livnijeva, ki je na čelu sredinske stranke Kadima, želi na februarskih predčasnih parlamentarnih volitvah zasesti premierski stolček. Čaka pa jo težka tekma z Benjaminom Netanjahujem iz desno usmerjenega Likuda, ki ima v zadnjih javnomnenjskih anketah prednost pred Kadimo.

Izraelski Arabci, potomci okoli 16.000 Palestincev, ki so po vzpostavitvi judovske države leta 1948 ostali znotraj njenih meja, sestavljajo okoli 20 odstotkov 7,3-milijonskega izraelskega prebivalstva.