Sreda,
4. 2. 2009,
11.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2009, 11.23

8 let, 5 mesecev

Likud pred volitvami v Izraelu izgublja podporo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Izraelska opozicijska stranka Likud, ki jo vodi nekdanji premier Benjamin Netanhaju, teden dni pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami izgublja podporo, je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava.

Likud sicer pred volitvami 10. februarja še vedno ostaja v vodstvu. Likud bi podvojil štavilo mandatov Glede na anketo, ki jo je objavil izraelski gospodarski tednik Globes, bi desno usmerjeni Likud dobil 24 poslanskih sedežev v 120-članskem knesetu, s čimer bi podvojil število sedanjih mandatov. Hkrati pa bi glede na to anketo občutno zmanjšal svojo prednost pred trenutno vladajočo desnosredinsko Kadimo. Ta stranka, ki jo vodi zunanja ministrica Cipi Livni, bi glede na anketo dobila 21 poslanskih sedežev, medtem ko jih sedaj zaseda 29.

Padec podpore Likudu, ki so mu javnomnenjske raziskave še minuli teden napovedovale do 34 poslancev, je koristil predvsem desničarski stranki Izrael Bejtenu Avigdorja Libermana, ki bi prejela 17 mandatov v knesetu, medtem ko jih sedaj zasedajo 11.

Bejtenu kaže, da bo postal tretja stranka v parlamentu Izrael Bejtenu bi tako skupaj z laburisti obrambnega ministra Ehuda Baraka, ki naj bi prav tako zasedli 17 poslanskih sedežev, postal tretja najmočnejša stranka v parlamentu. Laburisti bi sicer glede na anketo izgubili dva poslanska sedeža.

Javnomnenjsko raziskavo je opravil institut Geocartographia na vzorcu 600 ljudi.