Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 4. 2011,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Libija Nato vojaki

Sobota, 9. 4. 2011, 11.20

8 let

Libijska Misrata še vedno oblegana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija še naprej obstreljujejo Misrato, ki velja za zadnjo večjo trdnjavo upornikov na zahodu Libije.

Spopadi na tem območju potekajo že več kot 40 dni, v petek pa so zahtevali štiri nove smrtne žrtve, med katerimi sta bila tudi dva majhna otroka.

V spopadih naj bi umrlo že okoli 10.000 ljudi "Gadafijeve sile še naprej na slepo streljajo na hiše v Misrati," je povedal neimenovani vir na strani upornikov. V zadnjih tednih je bilo v spopadih v Libiji po podatkih nacionalnega sveta ubitih približno 10.000 ljudi, od tega v Misrati okoli 2000.

EU prihaja na pomoč Evropska unija je napovedala, da bo priskočila na pomoč temu mestu, ki leži 215 kilometrov vzhodno od Tripolija. Med drugim naj bi pomagala evakuirati ranjene in zagotavljati hrano, vodo in medicinsko opremo, je v pismu generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu zapisala visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton.

Uporniki so očitali mednarodni skupnosti, predvsem zvezi Nato, da ne ukrepa spričo dogajanja v Misrati. Nato je bil prav tako tarča očitkov zaradi napada zavezniških letal na tank upornikov v bližini mesta Brega, pri čemer so umrle štiri osebe.

"Močno obžalujem izgubo življenj" Generalni sekretar Nata Andres Fogh Rasmussen je v petek označil dogodek za "nesrečen incident". "Močno obžalujem izgubo življenj," je dejal, medtem ko se namestnik poveljnika Natovih operacij v Libiji, kontraadmiral Russell Harding, za to ne namerava opravičiti.

130 kubičnih metrov medicinske pomoči V Misrato je prispela ladja Mednarodnega odbora Rdečega križa, ki je pripeljala 130 kubičnih metrov medicinske pomoči in ostalega tovora, ki je namenjen osrednji bolnišnici v mestu.

Uporniki pa so sporočili, da jim je uspelo napredovati proti Bregi na vzhodu države, čeprav naj bi bi Gadafijjve sile s težkim orožjem nadaljevale z obstreljevanjem Brege in Adždabije na severovzhodu države. V zadnjem tednu so si uporniki prizadevali, da bi ponovno osvojili Brego, a jim to še ni uspelo.

Iz Adždabije poročajo o siloviti eksploziji Iz Adždabije, kjer potekajo spopadi med uporniki in Gadafijevimi silami, pa poročajo o siloviti eksploziji, za katero pa prebivalci predvidevajo, da gre za napad letalskih sil zveze Nato. V Libijo naj bi sicer v nedeljo prispela delegacija Afriške unije pod vodstvom južnoafriškega predsednika Jocoba Zume.

Ne spreglejte