Sreda,
17. 12. 2008,
10.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 10.26

8 let, 5 mesecev

Kuba nova članica Skupine Rio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kuba je na vrhu Skupine Rio v brazilskem mestu Costa do Sauipe uradno postala članica te skupine.

S tem so ZDA doživele udarec v prizadevanjih, da bi tej komunistični državi preprečile članstvo v regionalnih organizacijah. Skupina nastala kot protiutež Organizaciji ameriških držav Število članic te mednarodne organizacije latinskoameriških in karibskih držav, ki je nastala leta 1986 kot protiutež Organizaciji ameriških držav (OAS), se je s članstvom Kube povečalo na 23.

Chavez: "Živel Fidel, živel Raul."

Trenutno predsedujoči tej mednarodni organizaciji, mehiški predsednik Felipe Calderon, je pozdravil članstvo Kube in izrazil prepričanje, da se bo organizacija s tem še okrepila. Prihod Kube v organizacijo je pozdravil tudi njen zaveznik, venezuelski predsednik Hugo Chavez. Po besedah Chaveza so s Kubo slabo ravnali in jo osamili. "Sedaj je nastopil čas. Živel Fidel, živel Raul," je dodal Chavez.

Na poti h končanju 46-letnih sankcij proti Kubi

Udeleženci vrha Skupine Rio pa so ZDA pozvali h končanju 46-letnih sankcij proti Kubi, je sporočil kubanski predsednik Raul Castro. Po njegovih besedah so mu udeleženci dali trdno podporo pozivu ZDA, naj končajo "to nezakonito in nepravično politično kršitev človekovih pravic" kubanskega naroda.