Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 10. 2014,
11.13

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ebola zdravila prodaja

Torek, 28. 10. 2014, 11.13

4 leta, 11 mesecev

Komercialno izkoriščanje ebole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Krizne razmere, kot so vojne in epidemije, so tudi izvrstna poslovna priložnost. Tokratni izbruh ebole ni nobena izjema, kar potrjuje eksplozija povpraševanja po zaščitnih oblekah in kvazizdravilih.

30 evrov za preživetje Samo obisk največjega spletnega trgovca (Amazon) nam pod iskalnim pojmom "ebola protection kit" ponudi nekaj deset različnih izdelkov. Za dobrih 30 evrov lahko kupite obleko, ki vas ne bo zaščitila niti pred posmehom kolegov, še manj pa pred ebolo. A to ni ustavilo prave nakupovalne invazije na vrsto izdelkov, ki nas bodo rešili pred smrtonosnim izbruhom.

Eksplozija prodaje Spletni časnik National Journal poroča, da je prodaja omenjenega zaščitnega seta (proizvajalec je Tyvek) od prvega primera ebole v New Yorku ob koncu preteklega tedna narasla za 393 odstotkov. Po poročanju CNBC so nekateri konkurenčni izdelki še uspešnejši – od začetka oktobra, ko se je ebola vtihotapila na ameriška tla, naj bi prodaja enega od teh eksplodirala in se povišala za norih 131 tisoč odstotkov.

Panika je najučinkovitejši trik Težko si lahko zamislimo marketinški trik, ki je bolj učinkovit in bolj eksploziven kot panika. Ta je bila izjemno učinkovito prodajno orodje že v prejšnjih epidemičnih izbruhih. Leta 2003 so se po zaslugi sarsa izjemno prodajale obrazne maske, leta 2009 pa so farmacevti po poročanju Reutersa ustvarili več kot dve milijardi evrov prihodkov s prodajo magičnega zdravila tamiflu proti virusi H1N1.

Domišljija ne pozna meja Ameriški zvezni organi – tako FDA, ki nadzira farmacevtsko industrijo, kot FTC, ki bdi nad trgovino – so pred velikim izzivom, saj ugotavljajo, da skromna podrobnost, kot je resnica, optimističnih prodajalcev niti malo ne ovira. V preteklih dneh so že izdali opozorila različnim trgovcem. National Solutions Foundation trži zadevo, imenovano Nano Silver, ki je pravzaprav razredčilo za bazene, oglašujejo pa jo kot zdravilo proti eboli. Podjetji Young Living in DoTerra International ljudem predlagata, da se eboli zoperstavijo z njihovimi eteričnimi olji.

Noč čarovnic je pred vrati Največja težava je v tem, da ljudje paniki podležejo precej hitro, še posebej ob stalnem bombastičnem poročanju CNN in podobnih senzacionalističnih medijev. Medtem ko si spletni trgovci manejo roke zaradi paničnega naskoka potrošnikov, je njihova realna potreba po teh izdelkih nična. Trženi izdelki so namreč proti eboli tako učinkoviti kot čokolada proti nezaželeni nosečnosti. Res pa je, da se bližata noč čarovnic in (pozneje) še pust, zato bodo vsaj nekateri kupljene izdelke uporabili v pravi namen.

Ne spreglejte