Torek,
3. 2. 2009,
8.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2009, 8.58

8 let, 5 mesecev

Kitajska protestirala zaradi incidenta s čevljem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska je sporočila, da je britanski vladi izrazila odločno nezadovoljstvo zaradi incidenta med obiskom premiera Wen Jiabaa v Veliki Britaniji, ko je eden od protestnikov proti njemu zalučal čevelj.

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Jiang Yu je ob tem sicer dodala, da je britanska vlada izrazila globoko obžalovanje in da je policija vložila ovadbo proti 27-letnemu moškemu, ki je vrgel čevelj v Wena med njegovim govorom na univerzi v Cambridgeu. "Britanska stran je sporočila, da bo kaznovala to osebo v skladu z zakoni," je dodala. Dogodek v Cambridgeu spominja na incident med obiskom nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha v Bagdadu decembra lani, ko je novinar proti njemu zalučal svoje čevlje. Protestnik je Wenov govor prekinil z vzklikov: "To je škandal!". "Ta diktator tukaj, kako lahko poslušate njegove laži," je še dejal, nato pa zažvižgal in proti Wenu vrgel športni copat.

Premier se ni pustil motiti Čevelj je pristal približno meter stran od Wena, ki pa se ni pustil motiti. Protestnika so iz dvorane pospremili varnostniki, pri čemer je vzkliknil: "Vstanite in protestirajte!" Iz poslušalstva, v katerem so bili večinoma kitajski študenti, je bilo slišati le: "Sram te bodi, sram te bodi."

Po prekinitvi je Wen komentiral incident. "To odvratno dejanje ne more stopiti na pot prijateljstva med Kitajsko in Veliko Britanijo," je dejal.