SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajska ne popušča pri vprašanju Tibeta

4

termometer

Kitajska je sporočila, da na srečanju s predstavnikoma tibetanskega duhovnega voditelja dalajlame pri vprašanju suverenosti Tibeta ni popuščala.

Peking je v sporočilu za javnost poudaril, da so kitajski "nacionalni interesi sveti" in da "ni prostora za razpravo o vprašanjih nacionalne in ozemeljske suverenosti". Konec skrivnostnih pogovorov z odposlancem dalajlame Kitajska vlada je s tem sporočilom potrdila, da so se skrivnostni pogovori z odposlancema dalajlame, ki sta se danes že vrnila v Indijo, končali. To so bili prvi pogovori med stranema po 14 mesecih.

Sporočilo nakazuje, da na pogovorih niso dosegli nobenega vidnega napredka, saj je zamisel o visoki stopnji avtonomije na Tibetu v nasprotju s kitajsko ustavo. Druge podrobnosti s pogovorov za zdaj niso znane.

Tibet je neodtujljiv del Kitajske Zadnji krog pogovorov med stranema je bil novembra 2008, ko so Tibetanci kitajski strani izročili izjavo z zahtevo po večji avtonomiji v pokrajini, ki bi bila skladna s kitajsko ustavo. Peking je takrat odgovoril, da ne bo sklepal kompromisov glede svojega stališča, da je Tibet neodtujljiv del Kitajske, je pa pustil odprta vrata za pogovore, čeprav imata strani zelo različne poglede na odprta vprašanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin