Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 6. 2014,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska komunizem

Ponedeljek, 23. 6. 2014, 14.07

8 let

Kitajci stavijo na rdeči turizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Kitajskem so se odločili zgraditi revolucionarni tematski park. V promocijo "rdečega turizma" so vložili 700 milijonov dolarjev.

Revolucije so bile vedno dobra osnova za turizem. Ladja Aurora, simbol začetka oktobrske revolucije, je denimo še vedno ena izmed glavnih turističnih atrakcij Sank Peterburga. Tudi po Združenih državah Amerike imajo organizirane poti po krajih, povezanih z ameriško revolucijo.

Celo v Ukrajini, kjer revolucija še tli, je kijevski trg Maidan postal turistična atrakcija. Vodič vas za 35 evrov popelje med ostanki barikad in šotorov, srečate pa lahko tudi ljudi, ki so dejansko bili na barikadah. Za nekaj drobiža se lahko tudi fotografirate, kot da bi bili protestnik. Na trgu tudi prodajajo turistične spominke: ostanke protestov in ukrajinske zastave.

Rdeči tematski park Na Kitajskem pa so se trženja revolucije lotili bolj velikopotezno. V promocijo "rdečega turizma" so vložili 700 milijonov dolarjev, ki jih bodo namenili za ureditev infrastrukture, tematskih parkov in reklamo za kraje, ki so povezani z revolucijo. V provinci Shanxi bodo tako turisti lahko okusili življenje gverilcev. To so kraji, kjer so v letih 1937 do 1945 bili bitko z Japonci in kjer je revolucija dokončno zmagala. Že zdaj v regijo vsako leto privabijo dva milijona turistov, z ureditvijo parkov jih želijo še več.

Res pa je, da je večina turistov Kitajcev, saj je obisk teh krajev tako rekoč nacionalna dolžnost. Lokalna vlada je že leta 2008 začela z razvojem rdečega turizma. Poleg tega, da so začeli urejati poti, so tudi začeli uprizarjati predstave z revolucionarno tematiko. "Razvoj rdečega turizma je nujen, saj prinaša nešteto različnih možnosti turistične ponudbe," je za kitajsko agencijo Xinhua dejal predstavnik lokalne vlade.

Žrtve vojakov za manj korupcije Seveda ima ta turizem za Kitajce tudi edukativno noto. "Če bi bolje cenili žrtve vojakov in se od njih kaj naučili, bi lahko zmanjšali korupcijo," je prepričan profesor Dong Jiang iz lokalne univerze. Predvsem pa bi rdeči turizem prinesel dobiček. Pričakujejo, da bi od prihodnjega leta, ko bo končan tematski park, vsako leto v provinco prav zaradi tega prišlo do 800 milijonov turistov. Večinoma kitajskih, seveda.

Ne spreglejte