Nedelja,
1. 2. 2009,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 9.56

8 let

Kiril ustoličen za patriarha ruske pravoslavne cerkve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V katedrali Kristusa odrešenika v Moskvi so v navzočnosti 4000 povabljencev metropolita Smolenska in Kaliningrada Kirila ustoličili za patriarha ruskega pravoslavne cerkve.

Kiril, ki je bil za patriarha izvoljen v torek, si je nekaj minut pred tem nadel obleko patriarha, metropolita Kijeva in Minska pa sta ga v skladu z običaji trikrat posedla na prestol pravoslavne cerkve. Postal je patriarh Moskve in vse Rusije, kar je njegov naziv, uradno postal, ko je zbor pravoslavnih dostojanstvenikov v zlatih oblačilih trikrat vzkliknilo "aksios", kar v grščini pomeni "vreden je".

Na slovesnosti tudi Putin in Medvedjev Slovesnost so v mogočni katedrali v središču Moskve spremljali številni verniki, predstavniki drugih religiji in politični veljaki. Med udeleženci je bil kot podpredsednik Evropske ljudske stranke tudi slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle, ki se bo po napovedih iz njegovega urada v prihodnjih dneh v Moskvi tudi srečal s Putinom.

Medvedjev se je zavzel za trden dialog s patriarhom Ruski premier in predsednik sta bila v cerkvi v spremstvu soprog. Ob koncu slovesnosti je Medvedjev tudi nagovoril zbrane in se zavzel za "intenziven in trden dialog" z novim patriarhom ruske pravoslavne cerkve. Kot je menil, je današnje ustoličenje Kirila "dogodek, ki prinaša novo dobo v razvoju pravoslavja v naših državi in nove možnosti za trden in intenziven dialog med cerkvijo in državo". Poudaril je tudi, da je njegova naloga "braniti kanonske meje" ruske pravoslavne cerkve v nekdanjih sovjetskih republikah, pri čemer naj bi imel v mislih Ukrajino.

Patriarh za večji vpliv v Ukrajini Pravoslavci v Ukrajini so namreč razdeljeni med pripadnike cerkve, ki je v pristojnosti moskovskega patriarhata, ter dvema odpadniškima cerkvama - kijevskim patriarhatom in manjšo avtokefalno cerkvijo. Poleg tega so v Ukrajini navzoči tudi privrženci uniatske cerkve, ki jih pravoslavci razumejo za "izdajalce", ker so se leta 1596 pridružili katolicizmu.

62-letni Kiril, ki je bil ustoličen kot 16. patriarh ruske pravoslavne cerkve, je na položaju nasledil decembra lani umrlega Alekseja II. Že po njegovi smrti je začasno vodil rusko pravoslavno cerkev. V torek je bil na položaj izvoljen v prvem krogu glasovanja v splošnem zboru ruske pravoslavne cerkve. Za mesto patriarha se je sicer potegoval še metropolit Kliment, beloruski metropolit Filaret pa se je tik pred glasovanjem umaknil in podprl Kirila.

Aleksej II. vzpostavil avtoriteto pravoslavne cerkve Patriarhu Alekseju II., ki je umrl 5. decembra lani, star 79 let, je po več desetletjih represije nekdanje Sovjetske zveze uspelo ponovno vzpostaviti avtoriteto ruske pravoslavne cerkve. Veljal je za osebo s karizmo, ki ga je odlikovalo prijazno izražanje in moralna avtoriteta med milijoni ruskih vernikov. Njegovo vlogo v mednarodni areni je zaznamoval predvsem hladen odnos do katoličanov.

Je novi patriarh sporna osebnost? Kiril, ki si je kot vodja oddelka za zunanje zadeve pri ruski pravoslavni cerkvi v preteklosti ustvaril velik vpliv in številna poznanstva v cerkvah po vsem svetu, je po eni strani sporna osebnost, še posebej za konservativnejše predstavnike ruske cerkve.

Očitali so mu zlorabe Pred tokratnim izborom novega patriarha, prvem pa razpadu Sovjetske zveze, je bila v Rusiji prava medijska gonja proti Kirilu in Klimentu. Kirilu so mediji očitali zlorabe v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je bila ruska pravoslavna cerkev oproščena davka na alkohol in cigarete.

Kritike letele tudi na Klimenta Kirilovi privrženci so medtem konservativnega metropolita Klimenta obtoževali, da je v koncil ruske pravoslavne cerkve, ki je volil novega patriarha, namestil svoje ljudi in da je preveč prijazen do katoličanov. Nobeden od metropolitov obtožb ni komentiral.