Ponedeljek,
17. 12. 2007,
13.14

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 13.14

8 let, 4 mesece

Kirgizistanu se obeta enostrankarski parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po začasnih izidih nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Kirgizistanu bo stranka predsednika Kurmanbeka Bakijeva verjetno edina, ki se bo uvrstila v parlament.

Po 81 odstotkih preštetih glasov je stranka Ak Zhol (Svetla pot) prejela 47,8 odstotka glasov, opozicijska stranka Ata Meken, ki je dobila 9,28 odstotka glasov, pa je edina druga stranka, ki ji je uspelo preseči petodstotni volilni prag. V skladu s kirgizistansko volilno zakonodajo mora stranka za vstop v parlament prejeti tudi najmanj 13.500 glasov v vsaki od devetih regij. Stranki Ata Meken to ni uspelo v treh regijah, je še sporočila volilna komisija. Volilna udeležba je bila po navedbah volilne komisije 71,3-odstotna, kar je bistveno več od 50-odstotne volilne udeležbe, ki je pogoj za veljavnost volitev.

Za poslanske sedeže se je potegovalo 12 strank

Za 90 poslanskih mandatov v kirgizistanskem parlamentu se je potegovalo 12 političnih strank. So pa to bile prve volitve po prevratniških dogodkih leta 2005, ki so takrat na oblast pripeljali sedanjega predsednika Bakijeva.

Kirgizistanska opozicija je danes že razglasila, da so volitve spremljale goljufije v korist stranke Ak Zhol. Hkrati so opozicijske stranke napovedale, da bodo počakale na razglasitve končnih izidov volitev, preden bodo razkrile svoje načrte. Po nekaterih napovedih, bi lahko opozicije v primeru nesvobodnih in nepoštenih volitev pripravila proteste.

Opozicija in opazovalci poročajo o številnih kršitvah

Tudi nevladne organizacije so sporočile, da so na volitvah opazile številne kršitve, od večkratnega glasovanja do različnih oblik podkupovanja volivcev. Misija mednarodnih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je danes sporočila, da parlamentarne volitve v Kirgizistanu niso izpolnile mednarodnih standardov. V nasprotju z njimi pa je opazovalna misije Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) ocenila, da so bile predčasne parlamentarne volitve v Kirgizistanu svobodne, odprte in transparentne.